Влада Српске не може више спашавати банке

Влада Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о банкама РС, а једна од кључних новина је ограничавање трошења буџетског новца за спасавање банака и успостављане правила да губитке, у случају финансијских тешкоћа, прво сносе акционари банке.

Република Српска 10.11.2016 | 20:40
Влада Српске не може више спашавати банке
Новим законом уводе се строжији капитални захтјеви, унапређује корпоративно управљање и систем управљања ризицима у банкама, те уређује питање купопродаје пласмана с циљем рјешавања проблема наплате неквалитетних кредита

Посебну новину, како наводе у Влади, представљају одредбе којима се уређује реструктурирање банака.

„Овим законом се успоставља ефикасан и флексибилан механизам за рјешавање случајева банака које имају проблема у свом пословању. Тим механизмом обезбјеђује се поптуна заштита осигураних депозита, ограничава трошење буџетских средстава за спасавање банака и успоставља правило да губитке, у случају финансијских тешкоћа, прво сносе акционари банке“, саопштено је из Владе РС.

Као превентивне механизме закон уводи банкама обавезу израде планова опоравка и посебне мјере ране и брзе интервенције Агенције за банкарство РС као супервизора, у циљу спречавања ширења проблема и очувања финанасијске стабилности уз најмање могуће трошкове.

С циљем усаглашавања са новим Законом о банкама, Влада је данас усвојила и измјење и допуне Закона о Агенцији за банкарство РС, којим су уведена додатна овлашћења и надлежности Агенције, посебно у поступку реструктурирања банака.

Такође, прописују се детаљнији критеријуми за избор чланова Управног одбора, директора и замјеника директора Агенције.

Осим тога предвиђено је и и формирање Одбора за надзор и Одбора за реструктурирање банака у оквиру Агенције.

Сређивање стања у банкарском сектору, доношење нових закона како у РС тако и у ФБиХ, као и излазак државе из овог сектора био је један од услова Међународног монетарног фонда (ММФ) како би БиХ добила кредит.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дијагноза

10.11.2016 20:09

Прц Милојка. Нема више дупета уз зид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.11.2016 23:23

Ма да, они клепили стотине милиона...и сад као нема више...прво да одговарају они који су криви за пропаст банака.

Name

Миле

11.11.2016 08:24

...Срамота...биједници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок

11.11.2016 09:28

Пуни лове, само им је размишљање гдје ће нагулити одавде.

Name

Друг

11.11.2016 10:07

Нема везе. Зато може Мира Марковић.

ОДГОВОРИТЕ