Vlada Srpske ne može više spašavati banke

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o bankama RS, a jedna od ključnih novina je ograničavanje trošenja budžetskog novca za spasavanje banaka i uspostavljane pravila da gubitke, u slučaju finansijskih teškoća, prvo snose akcionari banke.

Republika Srpska 10.11.2016 | 20:40
Vlada Srpske ne može više spašavati banke
Novim zakonom uvode se strožiji kapitalni zahtjevi, unapređuje korporativno upravljanje i sistem upravljanja rizicima u bankama, te uređuje pitanje kupoprodaje plasmana s ciljem rješavanja problema naplate nekvalitetnih kredita

Posebnu novinu, kako navode u Vladi, predstavljaju odredbe kojima se uređuje restrukturiranje banaka.

„Ovim zakonom se uspostavlja efikasan i fleksibilan mehanizam za rješavanje slučajeva banaka koje imaju problema u svom poslovanju. Tim mehanizmom obezbjeđuje se poptuna zaštita osiguranih depozita, ograničava trošenje budžetskih sredstava za spasavanje banaka i uspostavlja pravilo da gubitke, u slučaju finansijskih teškoća, prvo snose akcionari banke“, saopšteno je iz Vlade RS.

Kao preventivne mehanizme zakon uvodi bankama obavezu izrade planova oporavka i posebne mjere rane i brze intervencije Agencije za bankarstvo RS kao supervizora, u cilju sprečavanja širenja problema i očuvanja finanasijske stabilnosti uz najmanje moguće troškove.

S ciljem usaglašavanja sa novim Zakonom o bankama, Vlada je danas usvojila i izmjenje i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo RS, kojim su uvedena dodatna ovlašćenja i nadležnosti Agencije, posebno u postupku restrukturiranja banaka.

Takođe, propisuju se detaljniji kriterijumi za izbor članova Upravnog odbora, direktora i zamjenika direktora Agencije.

Osim toga predviđeno je i i formiranje Odbora za nadzor i Odbora za restrukturiranje banaka u okviru Agencije.

Sređivanje stanja u bankarskom sektoru, donošenje novih zakona kako u RS tako i u FBiH, kao i izlazak države iz ovog sektora bio je jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi BiH dobila kredit.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

10.11.2016 20:09

Prc Milojka. Nema više dupeta uz zid.

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.11.2016 23:23

Ma da, oni klepili stotine miliona...i sad kao nema više...prvo da odgovaraju oni koji su krivi za propast banaka.

Name

Mile

11.11.2016 08:24

...Sramota...bijednici

ODGOVORITE
Name

Jok

11.11.2016 09:28

Puni love, samo im je razmišljanje gdje će naguliti odavde.

Name

Drug

11.11.2016 10:07

Nema veze. Zato može Mira Marković.

ODGOVORITE