Ко је Србин који обучава џихадисте?

Очекују се обухватне оптужнице, убједљиви докази и дуга робија за све који су означени дијелом мреже, па и за Србина Бобана С.

Свијет 10.11.2016 | 22:51
Ко је Србин који обучава џихадисте?
Њемачка полиција је у уторак ухапсила петорицу исламиста који већ дуже вријеме по Њемачкој регрутују будуће борце Исламске државе, јавља Дојче веле.

Службе и полиција већ дуго имају у фокусу Бобана С. (36) из Дортмунда. Још су 10. августа претражили стан тог човјека за којег медији наводе да је „њемачки Србин“, који има пасоше обје земље.

Два тима полиције коначно су га ухапсила у уторак ујутру у склопу велике акције против главних помагача Исламске државе у Њемачкој.

Бобан С. је, заједно са четворицом других ухапшених исламиста, врбовао младе муслимане и помагао им да стигну до Сирије или Ирака гдје су се придруживали џихадистима.

Бобан С. није био централни човјек мреже, али оно што су медијима испричале комшије из Дортмунда, не дјелује нимало наивно.

У стану од педесет квадрата, који припада Бобановој дјевојци Надини Х, су до првог претреса у августу редовно одржаване „конференције“, састанци са истомишљеницима. Увијек би се четвртком окупљали одвојено или мушкарци дугих брада или потпуно забрађене жене.

Комшије нису знале да кажу шта је конкретно била тема ових састанака.

До прије отприлике четири године је, преносе комшије, овај пар је био „потпуно нормалан“ и повремено организовао кућне журке и сједељке. Онда је све престало, да би комшије среле Надине Х. пола године касније, сада потпуно прекривену никабом.

Бобан С. је тражио да га зову Абдурахман. Под тим именом је наступао као проповједник у једној просторији за молитве који је водио у сјеверном дјелу Дортмунда.

О томе локални лист пише да је „у Дортмунду, који није познат као упориште подржавалаца ИС, стратегија радикалних салафиста већ годинама да одржавају конспиративне састанке у приватним просторијама“.

Савезно државно тужилаштво тврди да је Бобан С. између осталог имао задатак да „истомишљенике и оне спремне да путују на фронт подучава арапском језику и радикално-исламским садржајима. То је имало за циљ да створи идеолошку и језичку основу за будуће дјеловање при Исламској држави, посебно за учешће у борбеним активностима.“

Покрајинска Служба за заштиту уставног поретка означила је Бобана С. као особу која радикализује људе.

„То значи да индоктринирају на исламским семинарима који су замаскирани као туристичке агенције или приватне просторије“, каже о томе Бурхард Фрајер, шеф покрајинске Службе у Северној Рајни-Вестфалији. Он Бобана С. означава једним од предводника радикализације у покрајини. „Зато је овај ударац који смо им задали тако важан.“

Први човјек мреже наводно је Ирачанин Ахмад Абдулазиз Абдулах А. (32) познат под именом Абу Вала. Он је дјеловао у мјесту Бад Залцдетфурт код града Хидесхајма у Доњој Саксонији.

Ухапшени квинтет је прилично шарен. Тако, поред Абу Вале и Бобана С, у њега спадају и Турчин Хасан Ц. из Дуизбурга, Ахмед Ф.Ј. из Камеруна и Махмуд О. који има њемачки пасош.

Абу Вала је у свом послу био прилично успјешан. Према подацима истраге, само из Хилдесхајма, града са једва 100.000 становника, 26 младића је отишло да се придружи терористима у Ираку или Сирији.

Абу Вала има свој Yоу тубе канал гдје његове поруке гледа по 40.000 људи, а развио је чак и сопствену апликацију за паметне телефоне.

„Ахмад Абдулазиз Абдулах А, који себе зове и Абу Вала, отворено се изјашњава као присталица ИС и у прошлости је наступао као проповједник на бројним скуповима салафиста“, саопштило је Државно тужилаштво у Карлсруеу.

Извор: Агенције

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Пендула

10.11.2016 16:06

Има кустурица на све стране !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.11.2016 17:23

Јасно је да вам је Кустурица кост у грлу. Раскопај и ти по својој прошлости, па ако успијеш сазнати како ти се звао пранђед, све ће ти бити јасно.

Name

Милос

10.11.2016 16:12

То бобане србине ! Продао си вјеру за вецеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

10.11.2016 16:28

Вратио се истинској вери !

Name

Ре пендула

10.11.2016 17:34

Ратићете се и ви са њим на првобитну вјеру и носићете око врата КРСТ.

Name

ре.пендула

11.11.2016 10:45

Питај дједу коју је крсну славијо његов дјед па се врати корјенима својих предака,не лутај кроз вјере и нације ко гусан кроз маглу

Name

Пајо

10.11.2016 16:54

Јој србине ста уради. Продао си и светог Саву и цара Лазара. Црни Србине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С4

10.11.2016 17:02

Кад је муслиман, онда је "лице иницијала Н.Н.", а кад је Србин, пуно име, презиме, националност и годиште. На крају крајева, зашто уопште вјеровати више било коме и било шта, кад је данас 99% информација намјештено и у интересу нечега другога?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.11.2016 17:46

Ја не видим име... пише лијепо "Бобан С." Вјероватно је Бобан надимак. Али има друга ствар...да је муслиман било би да је терориста...овако је "САМО" помагао џихадисте...То ниси примјетио?

Name

План б

10.11.2016 17:48

Буахахаа Јел опет нека угроженост у питању?

Name

КЛ

10.11.2016 17:49

Цовјек је муслиман са пасосем Републике Србије, то никако не знаци да је Србин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре..Л

10.11.2016 19:23

Бас сам се слатко насмијао глупостима твојим

Name

нн

10.11.2016 19:47

Значи И ти ниси Србин !

Name

Три прста

10.11.2016 19:59

Не мозе ниста без србина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

10.11.2016 20:11

Иначе је из Крајине рођак Невенов, вођа навијача Борусије.

ОДГОВОРИТЕ