Ko je Srbin koji obučava džihadiste?

Očekuju se obuhvatne optužnice, ubjedljivi dokazi i duga robija za sve koji su označeni dijelom mreže, pa i za Srbina Bobana S.

Svijet 10.11.2016 | 22:51
Ko je Srbin koji obučava džihadiste?
Njemačka policija je u utorak uhapsila petoricu islamista koji već duže vrijeme po Njemačkoj regrutuju buduće borce Islamske države, javlja Dojče vele.

Službe i policija već dugo imaju u fokusu Bobana S. (36) iz Dortmunda. Još su 10. avgusta pretražili stan tog čovjeka za kojeg mediji navode da je „njemački Srbin“, koji ima pasoše obje zemlje.

Dva tima policije konačno su ga uhapsila u utorak ujutru u sklopu velike akcije protiv glavnih pomagača Islamske države u Njemačkoj.

Boban S. je, zajedno sa četvoricom drugih uhapšenih islamista, vrbovao mlade muslimane i pomagao im da stignu do Sirije ili Iraka gdje su se pridruživali džihadistima.

Boban S. nije bio centralni čovjek mreže, ali ono što su medijima ispričale komšije iz Dortmunda, ne djeluje nimalo naivno.

U stanu od pedeset kvadrata, koji pripada Bobanovoj djevojci Nadini H, su do prvog pretresa u avgustu redovno održavane „konferencije“, sastanci sa istomišljenicima. Uvijek bi se četvrtkom okupljali odvojeno ili muškarci dugih brada ili potpuno zabrađene žene.

Komšije nisu znale da kažu šta je konkretno bila tema ovih sastanaka.

Do prije otprilike četiri godine je, prenose komšije, ovaj par je bio „potpuno normalan“ i povremeno organizovao kućne žurke i sjedeljke. Onda je sve prestalo, da bi komšije srele Nadine H. pola godine kasnije, sada potpuno prekrivenu nikabom.

Boban S. je tražio da ga zovu Abdurahman. Pod tim imenom je nastupao kao propovjednik u jednoj prostoriji za molitve koji je vodio u sjevernom djelu Dortmunda.

O tome lokalni list piše da je „u Dortmundu, koji nije poznat kao uporište podržavalaca IS, strategija radikalnih salafista već godinama da održavaju konspirativne sastanke u privatnim prostorijama“.

Savezno državno tužilaštvo tvrdi da je Boban S. između ostalog imao zadatak da „istomišljenike i one spremne da putuju na front podučava arapskom jeziku i radikalno-islamskim sadržajima. To je imalo za cilj da stvori ideološku i jezičku osnovu za buduće djelovanje pri Islamskoj državi, posebno za učešće u borbenim aktivnostima.“

Pokrajinska Služba za zaštitu ustavnog poretka označila je Bobana S. kao osobu koja radikalizuje ljude.

„To znači da indoktriniraju na islamskim seminarima koji su zamaskirani kao turističke agencije ili privatne prostorije“, kaže o tome Burhard Frajer, šef pokrajinske Službe u Severnoj Rajni-Vestfaliji. On Bobana S. označava jednim od predvodnika radikalizacije u pokrajini. „Zato je ovaj udarac koji smo im zadali tako važan.“

Prvi čovjek mreže navodno je Iračanin Ahmad Abdulaziz Abdulah A. (32) poznat pod imenom Abu Vala. On je djelovao u mjestu Bad Zalcdetfurt kod grada Hideshajma u Donjoj Saksoniji.

Uhapšeni kvintet je prilično šaren. Tako, pored Abu Vale i Bobana S, u njega spadaju i Turčin Hasan C. iz Duizburga, Ahmed F.J. iz Kameruna i Mahmud O. koji ima njemački pasoš.

Abu Vala je u svom poslu bio prilično uspješan. Prema podacima istrage, samo iz Hildeshajma, grada sa jedva 100.000 stanovnika, 26 mladića je otišlo da se pridruži teroristima u Iraku ili Siriji.

Abu Vala ima svoj You tube kanal gdje njegove poruke gleda po 40.000 ljudi, a razvio je čak i sopstvenu aplikaciju za pametne telefone.

„Ahmad Abdulaziz Abdulah A, koji sebe zove i Abu Vala, otvoreno se izjašnjava kao pristalica IS i u prošlosti je nastupao kao propovjednik na brojnim skupovima salafista“, saopštilo je Državno tužilaštvo u Karlsrueu.

Izvor: Agencije

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pendula

10.11.2016 16:06

Ima kusturica na sve strane !

ODGOVORITE
Name

ре

10.11.2016 17:23

Јасно је да вам је Кустурица кост у грлу. Раскопај и ти по својој прошлости, па ако успијеш сазнати како ти се звао пранђед, све ће ти бити јасно.

Name

Milos

10.11.2016 16:12

To bobane srbine ! Prodao si vjeru za veceru

ODGOVORITE
Name

Pendula

10.11.2016 16:28

Vratio se istinskoj veri !

Name

Re pendula

10.11.2016 17:34

Ratićete se i vi sa njim na prvobitnu vjeru i nosićete oko vrata KRST.

Name

re.pendula

11.11.2016 10:45

Pitaj djedu koju je krsnu slavijo njegov djed pa se vrati korjenima svojih predaka,ne lutaj kroz vjere i nacije ko gusan kroz maglu

Name

Pajo

10.11.2016 16:54

Joj srbine sta uradi. Prodao si i svetog Savu i cara Lazara. Crni Srbine.

ODGOVORITE
Name

С4

10.11.2016 17:02

Кад је муслиман, онда је "лице иницијала Н.Н.", а кад је Србин, пуно име, презиме, националност и годиште. На крају крајева, зашто уопште вјеровати више било коме и било шта, кад је данас 99% информација намјештено и у интересу нечега другога?!

ODGOVORITE
Name

re

10.11.2016 17:46

Ja ne vidim ime... piše lijepo "Boban S." Vjerovatno je Boban nadimak. Ali ima druga stvar...da je musliman bilo bi da je terorista...ovako je "SAMO" pomagao džihadiste...To nisi primjetio?

Name

Plan b

10.11.2016 17:48

Buahahaa Jel opet neka ugroženost u pitanju?

Name

KL

10.11.2016 17:49

Covjek je musliman sa pasosem Republike Srbije, to nikako ne znaci da je Srbin!

ODGOVORITE
Name

Re..L

10.11.2016 19:23

Bas sam se slatko nasmijao glupostima tvojim

Name

nn

10.11.2016 19:47

Znači I ti nisi Srbin !

Name

Tri prsta

10.11.2016 19:59

Ne moze nista bez srbina

ODGOVORITE
Name

Kowalski

10.11.2016 20:11

Иначе је из Крајине рођак Невенов, вођа навијача Борусије.

ODGOVORITE