Колико дуго смијемо да сједимо са прекрштеним ногама?

Здравствени стручњаци годинама нас упозоравају да седење с прекрштеним ногама штети здрављу, како венама тако и леђима, и да узрокује настанак целулита. Међутим ново истраживање дошло је до закључка да је тај положај седења штетан једино ако у њему седимо дуже од одређеног времена.

Здравље 10.11.2016 | 09:34
Колико дуго смијемо да сједимо са прекрштеним ногама?
Анализирајући податке истраживања која су се бавила проналажењем узрочника појаве варикозних вена, оштећења нерава и високог крвног притиска, научници су, пише ББЦ, дошли до закључка да седење с прекрштеним ногама не узрокује те здравствене проблеме, али само ако не седите у том положају дуже од одређеног времена, односно док вам ноге не утрну.

Наиме, предуго седење у било ком положају може узроковати отупљење нерава због чега нестаје осећај у ногама.

У вези дилеме шта онда узрокује варикозне вене, стручњаци имају подељена мишљења – једни тврде да 'кривица' највише лежи у генетици, док други кажу да предуго седење с прекрштеним ногама може узроковати оштећење вена.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мм

10.11.2016 18:02

Пребацивање с ноге на ногу јача мишиће,с тога се препоручује женама у средњем добу да чешће пребацују ногу преко ноге због јачања, мишића мокраћног мјехура.

ОДГОВОРИТЕ