"Мало је" 40 медаља: Остао без стипендије?!

Тешко болесног дечака из Модриче (14), борца који у каратеу не заостаје за другом децом, Министарство породице, омладине и спорта није препознало као потенцијал, те му је ускратило стипендију.

Република Српска 10.11.2016 | 07:51
"Мало је" 40 медаља: Остао без стипендије?!
И поред тога што болује од цистичне фиброзе, што значи да дише на цевчицу, овај младић има освојених 40 медаља у каратеу.
 
Пошто има све екстремитете, дечак се и даље такмичи са здравом децом, али је због поремећаја рада скоро свих унутрашњих органа, категорисан као дете са посебним потребама.

С обзиром да су му оба родитеља незапослена, наду да подрже своје дете видели су у спортским стипендијама Министарства породице, омладине и спорта, које се додељују младим спортистима и деци са инвалидитетом. Проблем је настао када се дечак, поред уредне документације, није нашао ни на једном списку стипендиста.

"Зашто дете које мотивише сваког нормалног у нашем систему не заслжује да буде награђено? Не прихватам чињеницу да живим у држави код које би неки „правилник“ искључио овакво дете", рекла је Биљана Котур, председница Удружења за Цистичну фиброзу Републике Српске, која од Министарства такође тражи објашњење зашто дечак није добио стипендију.

Родитељи су пре предаје документације проверавали да ли дечак има право на стипендију, међутим, иако им нико није дао конкретан одговор, они су ипак конкурисали уз подржку Удружења.

Дечак ниже успехе у спорту, иако осим ове бактерије у плућима и пет свакодневних инхалационих терапија, има дијабетес, оштећење јетре, проблем са синусима, проблем са алергијама, те свакодневно користи пумпицу, поремећај панкреаса и пије четири капсуле ензима уз сваки оброк, три висококалоричне дохране дневно, те витаминске суплементе.

"Цистична фиброза значи да узмете сламку и стално дишете на њу, практично сте инвалид када је реч о плућима. У Српској имамо 17 деце регистроване од ове болести и ни једног одраслог, што много говори о животном веку ових пацијената", додаје Котур.

Родитељи нису хтели да овом храбром дечаку наводимо име, како поред здравствених потешкоћа не би био додатно обележен. Одговоре и образложење Министарства породице, омладине и спорта смо затражили, али их нисамо добили до закључивања овог броја „ЕуроБлица“.

Ударац у прса за напред

Поред здравствених потешкоћа дечак не одустаје, а његови родитељи настоје да му што више олакшају.

"Знаш мама, некада када ми је тешко дисати, кад ме нешто стишће у прсима, ја се ударим руком пар пута у прса и као да добијем снагу, изађем на терен и будем међу најбољим", рекао је дечак својој мајци једном приликом.

Извор: ЕуроБлиц
Фото: ЕуроБлиц/РАС Србија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Срамота

10.11.2016 07:05

Ово је страсно и нехумано од стране оних сто владају и дијеле, углавном преко везе и непотистицки све, па и ове стипендије. Не подрзати овог дјецака је велика срамота, туга и оцај, за све нас који зивимо у оваквом друству, са оваквим власницима насих зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никс

10.11.2016 08:09

Одавно је здрав разум напустио ове просторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранимир

10.11.2016 08:12

И европска медаља у јудоу из Зворника је остала без стипендије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.11.2016 08:32

Нажалост све нам је овако и жао ми је свако дијете што због ових коња чија дјеца учествују у сваком спорту а немају спортских резултата

ОДГОВОРИТЕ