"Malo je" 40 medalja: Ostao bez stipendije?!

Teško bolesnog dečaka iz Modriče (14), borca koji u karateu ne zaostaje za drugom decom, Ministarstvo porodice, omladine i sporta nije prepoznalo kao potencijal, te mu je uskratilo stipendiju.

Republika Srpska 10.11.2016 | 07:51
"Malo je" 40 medalja: Ostao bez stipendije?!
I pored toga što boluje od cistične fibroze, što znači da diše na cevčicu, ovaj mladić ima osvojenih 40 medalja u karateu.
 
Pošto ima sve ekstremitete, dečak se i dalje takmiči sa zdravom decom, ali je zbog poremećaja rada skoro svih unutrašnjih organa, kategorisan kao dete sa posebnim potrebama.

S obzirom da su mu oba roditelja nezaposlena, nadu da podrže svoje dete videli su u sportskim stipendijama Ministarstva porodice, omladine i sporta, koje se dodeljuju mladim sportistima i deci sa invaliditetom. Problem je nastao kada se dečak, pored uredne dokumentacije, nije našao ni na jednom spisku stipendista.

"Zašto dete koje motiviše svakog normalnog u našem sistemu ne zaslžuje da bude nagrađeno? Ne prihvatam činjenicu da živim u državi kod koje bi neki „pravilnik“ isključio ovakvo dete", rekla je Biljana Kotur, predsednica Udruženja za Cističnu fibrozu Republike Srpske, koja od Ministarstva takođe traži objašnjenje zašto dečak nije dobio stipendiju.

Roditelji su pre predaje dokumentacije proveravali da li dečak ima pravo na stipendiju, međutim, iako im niko nije dao konkretan odgovor, oni su ipak konkurisali uz podržku Udruženja.

Dečak niže uspehe u sportu, iako osim ove bakterije u plućima i pet svakodnevnih inhalacionih terapija, ima dijabetes, oštećenje jetre, problem sa sinusima, problem sa alergijama, te svakodnevno koristi pumpicu, poremećaj pankreasa i pije četiri kapsule enzima uz svaki obrok, tri visokokalorične dohrane dnevno, te vitaminske suplemente.

"Cistična fibroza znači da uzmete slamku i stalno dišete na nju, praktično ste invalid kada je reč o plućima. U Srpskoj imamo 17 dece registrovane od ove bolesti i ni jednog odraslog, što mnogo govori o životnom veku ovih pacijenata", dodaje Kotur.

Roditelji nisu hteli da ovom hrabrom dečaku navodimo ime, kako pored zdravstvenih poteškoća ne bi bio dodatno obeležen. Odgovore i obrazloženje Ministarstva porodice, omladine i sporta smo zatražili, ali ih nisamo dobili do zaključivanja ovog broja „EuroBlica“.

Udarac u prsa za napred

Pored zdravstvenih poteškoća dečak ne odustaje, a njegovi roditelji nastoje da mu što više olakšaju.

"Znaš mama, nekada kada mi je teško disati, kad me nešto stišće u prsima, ja se udarim rukom par puta u prsa i kao da dobijem snagu, izađem na teren i budem među najboljim", rekao je dečak svojoj majci jednom prilikom.

Izvor: EuroBlic
Foto: EuroBlic/RAS Srbija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sramota

10.11.2016 08:05

Ovo je strasno i nehumano od strane onih sto vladaju i dijele, uglavnom preko veze i nepotisticki sve, pa i ove stipendije. Ne podrzati ovog djecaka je velika sramota, tuga i ocaj, za sve nas koji zivimo u ovakvom drustvu, sa ovakvim vlasnicima nasih zivota.

ODGOVORITE
Name

niks

10.11.2016 09:09

Odavno je zdrav razum napustio ove prostore.

ODGOVORITE
Name

branimir

10.11.2016 09:12

I evropska medalja u judou iz Zvornika je ostala bez stipendije.

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.11.2016 09:32

Nažalost sve nam je ovako i žao mi je svako dijete što zbog ovih konja čija djeca učestvuju u svakom sportu a nemaju sportskih rezultata

ODGOVORITE