Ова жена ће водити спољну политику САД?

Послије избора Доналда Трампа за шефа Беијле куће, чини се извјесним да ће нови амерички потпредсједник бити Мајк Пенс, бивши градоначелник Њујорка Рудолф Ђулијани могао би да се нађе на мјесту државног тужиоца, а за шефа Трамповог кабинета кандидат је Рајнс Прибас, актуелни предсједник Републиканског националног комитета.

Свијет 09.11.2016 | 22:19
Ова жена ће водити спољну политику САД?
Мање је извјесно ко ће се наћи на јавности најзанимљивијем и најистуренијем мјесту у вашингтонској администрацији, мјесту државног секретара, односно шефа дипломатије.

Тањуг у дипломатским изворима сазнаје да за ту функцију постоје четири могућа кандидата, а највише шанси у овом тренутку има једина жена међу њима, Паула Добријански.

Паула Џон Добријански је спољнополитички експерт, а имала је кључну улогу као дипломата и креатор политике у управама петорице америчких предсједника, како демократа, тако и републиканаца.

Она је стручњак за регион Источне Европе и велики познавалац Балкана, као и бившег Совјетског Савеза, и стручњак за политичко-војне послове.

Била је државни подсекретар за демократију и глобалне послове између 2001. и 2009. Паула Добријански је виши сарадник у “Белфер“ центру за науку и међународне послове на Харвард универзитету.

Чланица је Трилатералне комисије, а њена предност у односу на остале кандидате је управо то што је жена.

Изазов за Трампа, наиме, биће управо то да обезбиједи довољно жена у свом кабинету.

Поред ње, засад још незванични кандидати за државног секретара су Њут Гингрич, главни Трампов сарадник у кампањи, затим актуелни предсједник сенатског Комитета за спољне послове Боб Коркер, те бивши амерички амбасадор у УН Џон Болтон Кад је ријеч о осталим мејстима у Трамповом кабинету, рачуна се, према америчким изворима, да се Мајкл Фин, пензионисани генерал и некадашњи директор чувене ДЕА, Војнообавјештајне агенције, може наћи на мјесту министра одбране.

(Спутњик)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Михаило

09.11.2016 21:39

Зена за све, и највбљи доказ да америцку политику воде иста лица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

самуел

09.11.2016 22:29

Зар неце бити нека српкиња?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

09.11.2016 22:35

Чини се да је нека Пољакиња, а то значи да смо ми православци на*ебали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

10.11.2016 05:38

Нема нико пресједника као ми цовјек обавља све дрзавне спољне и унутрасње функције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба

10.11.2016 06:10

ДЕА није војнообавјестајна агенције, него агенција за сузбијање дроге.

ОДГОВОРИТЕ