Ova žena će voditi spoljnu politiku SAD?

Poslije izbora Donalda Trampa za šefa Beijle kuće, čini se izvjesnim da će novi američki potpredsjednik biti Majk Pens, bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani mogao bi da se nađe na mjestu državnog tužioca, a za šefa Trampovog kabineta kandidat je Rajns Pribas, aktuelni predsjednik Republikanskog nacionalnog komiteta.

Svijet 09.11.2016 | 22:19
Ova žena će voditi spoljnu politiku SAD?
Manje je izvjesno ko će se naći na javnosti najzanimljivijem i najisturenijem mjestu u vašingtonskoj administraciji, mjestu državnog sekretara, odnosno šefa diplomatije.

Tanjug u diplomatskim izvorima saznaje da za tu funkciju postoje četiri moguća kandidata, a najviše šansi u ovom trenutku ima jedina žena među njima, Paula Dobrijanski.

Paula Džon Dobrijanski je spoljnopolitički ekspert, a imala je ključnu ulogu kao diplomata i kreator politike u upravama petorice američkih predsjednika, kako demokrata, tako i republikanaca.

Ona je stručnjak za region Istočne Evrope i veliki poznavalac Balkana, kao i bivšeg Sovjetskog Saveza, i stručnjak za političko-vojne poslove.

Bila je državni podsekretar za demokratiju i globalne poslove između 2001. i 2009. Paula Dobrijanski je viši saradnik u “Belfer“ centru za nauku i međunarodne poslove na Harvard univerzitetu.

Članica je Trilateralne komisije, a njena prednost u odnosu na ostale kandidate je upravo to što je žena.

Izazov za Trampa, naime, biće upravo to da obezbijedi dovoljno žena u svom kabinetu.

Pored nje, zasad još nezvanični kandidati za državnog sekretara su Njut Gingrič, glavni Trampov saradnik u kampanji, zatim aktuelni predsjednik senatskog Komiteta za spoljne poslove Bob Korker, te bivši američki ambasador u UN Džon Bolton Kad je riječ o ostalim mejstima u Trampovom kabinetu, računa se, prema američkim izvorima, da se Majkl Fin, penzionisani general i nekadašnji direktor čuvene DEA, Vojnoobavještajne agencije, može naći na mjestu ministra odbrane.

(Sputnjik)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mihailo

09.11.2016 21:39

Zena za sve, i najvblji dokaz da americku politiku vode ista lica!

ODGOVORITE
Name

samuel

09.11.2016 22:29

Zar nece biti neka srpkinja?

ODGOVORITE
Name

xxl

09.11.2016 22:35

Čini se da je neka Poljakinja, a to znači da smo mi pravoslavci na*ebali!

ODGOVORITE
Name

mislim

10.11.2016 05:38

Nema niko presjednika kao mi covjek obavlja sve drzavne spoljne i unutrasnje funkcije.

ODGOVORITE
Name

Baba

10.11.2016 06:10

DEA nije vojnoobavjestajna agencije, nego agencija za suzbijanje droge.

ODGOVORITE