Незапосленост и даље највећи проблем

Замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих српских бораца Вељко Лазић рекао је данас на састанку представника сарајевско-романијске регије, који је одржан у Вишеграду, да су основни проблеми ових борачких категорија запошљавање, одрађивање приправничког стажа и самозапошљавање дјеце погинулих јунака.

Република Српска 09.11.2016 | 20:15
Незапосленост и даље највећи проблем
„Према нашем плану требало би да у све три категорије запослимо 574 дјеце, док је до сада посао добило 218 особа, а самозапослило се још 90 чланова породица заробљених и погинулих бораца", рекао је Лазић.

Лазић је истакао да ће у договору са Владом Републике Српске бити расписан још један јавни позив, који ће трајати до 18. новембра ове године.

„Позвали смо послодавце да се јаве, јер Влада финансира припавнички стаж у потпуности, па дјеца добијају мјесечно 500 марака и уплаћује им се допринос на годишњем нивоу", додао је Лазић.

Према његовим ријечима и евиденцији с којом располаже организација, обезбјеђена су средства од 2,5 милиона марака у овој години за приправнички стаж за 274 дјеце.

Он је истакао проблем одрађивања приправничког стажа за 60 професора у основним и средњим школама, јер се ове установе финансирају путем трезора.

„У току су преговори са Заводом за запошљавање и Министарством просвјете да би се ријешиле ове недоумице", каже Лазић.

На састаку у Вишеграду констатовано је да додјела постхумних одликовања за борце тече по утврђеном плану и да је до 15. септембра одликовано 140 погинулих припадника Војске Републике Српске из ове организације.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ПОСАВАЦ

09.11.2016 19:42

Све сто је урадено да се побољса статус породица погинулих, инвалида и бораца је за поздравити.Медутим, урадено је катастрофално мало,катастрофално споро,тако да смо изгубили сваку наду.За ове категорије је сигурно било средстава,јер смо свједоци да се паре разбацују за далеко невазније и непотребније ствари.До сада је било вазно да је властодрсцима добро и весело, а ми угрозени...па бице боље... тамо некад...

ОДГОВОРИТЕ