Nezaposlenost i dalje najveći problem

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih srpskih boraca Veljko Lazić rekao je danas na sastanku predstavnika sarajevsko-romanijske regije, koji je održan u Višegradu, da su osnovni problemi ovih boračkih kategorija zapošljavanje, odrađivanje pripravničkog staža i samozapošljavanje djece poginulih junaka.

Republika Srpska 09.11.2016 | 20:15
Nezaposlenost i dalje najveći problem
„Prema našem planu trebalo bi da u sve tri kategorije zaposlimo 574 djece, dok je do sada posao dobilo 218 osoba, a samozaposlilo se još 90 članova porodica zarobljenih i poginulih boraca", rekao je Lazić.

Lazić je istakao da će u dogovoru sa Vladom Republike Srpske biti raspisan još jedan javni poziv, koji će trajati do 18. novembra ove godine.

„Pozvali smo poslodavce da se jave, jer Vlada finansira pripavnički staž u potpunosti, pa djeca dobijaju mjesečno 500 maraka i uplaćuje im se doprinos na godišnjem nivou", dodao je Lazić.

Prema njegovim riječima i evidenciji s kojom raspolaže organizacija, obezbjeđena su sredstva od 2,5 miliona maraka u ovoj godini za pripravnički staž za 274 djece.

On je istakao problem odrađivanja pripravničkog staža za 60 profesora u osnovnim i srednjim školama, jer se ove ustanove finansiraju putem trezora.

„U toku su pregovori sa Zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom prosvjete da bi se riješile ove nedoumice", kaže Lazić.

Na sastaku u Višegradu konstatovano je da dodjela posthumnih odlikovanja za borce teče po utvrđenom planu i da je do 15. septembra odlikovano 140 poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske iz ove organizacije.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

POSAVAC

09.11.2016 19:42

Sve sto je uradeno da se poboljsa status porodica poginulih, invalida i boraca je za pozdraviti.Medutim, uradeno je katastrofalno malo,katastrofalno sporo,tako da smo izgubili svaku nadu.Za ove kategorije je sigurno bilo sredstava,jer smo svjedoci da se pare razbacuju za daleko nevaznije i nepotrebnije stvari.Do sada je bilo vazno da je vlastodrscima dobro i veselo, a mi ugrozeni...pa bice bolje... tamo nekad...

ODGOVORITE