Јесењи радови у Републици Српској

Због неповољних временских прилика и комбајнирања сорти кукуруза са дужом вегетацијом, касне јесењи радови на убирању љетине и сјетви стрних жита. У Семберији је стрним житима засијано око шездесет одсто од планираних 17.000 хектара, а слично је и у осталим житородним крајевима Републике Српске.

Република Српска 09.11.2016 | 19:15
Јесењи радови у Републици Српској
"Оптимални рок за сјетву стрних жита је прошао, па пољопривредници сада морају да повећају дозу сјемена, како би остварили задовољавајуће приносе, каже др Драган Зарић из Министарства пољопривреде Републике Српске. Према његовим ријечима, пољопривредници располажу са довољним бројем механизације, па би, чим се побољшају времененске прилике, посао могли да заврше за неколико дана.

Неки пољопривредници су одлучили да кукуруз складиште у зрну, па га зато овако касно комбајнирању. Има и оних, као што је и Драгиша Сакић из Попова код Бијељине, који суше кукуруз. "На овај начин спрјечавам труљење зрна и развој неких болести који би били штетни за стоку. Осушен кукуруз се лакше и дуже чува у магацинима", каже Драгиша Сакић.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган

09.11.2016 18:23

Џаба све кад не знамо како је Тегелтија данас прошао са људима из ММФ-а...јесу ли откочили паре? Или ће неко одговарати за 3 пропале банке?

ОДГОВОРИТЕ