Jesenji radovi u Republici Srpskoj

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika i kombajniranja sorti kukuruza sa dužom vegetacijom, kasne jesenji radovi na ubiranju ljetine i sjetvi strnih žita. U Semberiji je strnim žitima zasijano oko šezdeset odsto od planiranih 17.000 hektara, a slično je i u ostalim žitorodnim krajevima Republike Srpske.

Republika Srpska 09.11.2016 | 19:15
Jesenji radovi u Republici Srpskoj
"Optimalni rok za sjetvu strnih žita je prošao, pa poljoprivrednici sada moraju da povećaju dozu sjemena, kako bi ostvarili zadovoljavajuće prinose, kaže dr Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske. Prema njegovim riječima, poljoprivrednici raspolažu sa dovoljnim brojem mehanizacije, pa bi, čim se poboljšaju vremenenske prilike, posao mogli da završe za nekoliko dana.

Neki poljoprivrednici su odlučili da kukuruz skladište u zrnu, pa ga zato ovako kasno kombajniranju. Ima i onih, kao što je i Dragiša Sakić iz Popova kod Bijeljine, koji suše kukuruz. "Na ovaj način sprječavam truljenje zrna i razvoj nekih bolesti koji bi bili štetni za stoku. Osušen kukuruz se lakše i duže čuva u magacinima", kaže Dragiša Sakić.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

09.11.2016 18:23

Džaba sve kad ne znamo kako je Tegeltija danas prošao sa ljudima iz MMF-a...jesu li otkočili pare? Ili će neko odgovarati za 3 propale banke?

ODGOVORITE