У Градишци протести, беба се опоравља

Синчић Јоване Шиник из Градишке, која је недавно преминула одмах послије порођаја, полако се опоравља, а мјештани су за недјељу најавили протестно окупљање, којим ће изразити незадовољство стањем у здравству и затражити одговоре за смрт своје суграђанке.

Република Српска 09.11.2016 | 13:17
У Градишци протести, беба се опоравља
Према ријечима начелника Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске др Стојислава Коњевића, новорођенче из Градишке, које је 28. октобра примљено у Одјељење интензивне његе и терапије, не захтијева више механичку вентилацију и опоравља се.

"Ради лијечења и праћења, дијете остаје до даљег хоспитализовано у Клиници за дјечије болести", казао је Коњевић.

И док малени Јован, који је добио име по својој мајци, остаје под будним оком љекара, Градишчани ће у недјељу испред Дома културе инсистирати на томе да добију одговор на питање шта се заиста десило са Јованом тог кобног дана.

Да би се организовали, на "Фејсбуку" је основана група под називом "Сви смо ми Јована", која је за само пар дана сакупила више од 1.000 чланова. Један од администратора групе је и Јованин брат Лазар Тенџерић.

"Сигуран сам да би се моја сестра поносила што вас је све окупила на једном мјесту и што желите да правда и истина изађу на видјело. Јовану нам нико не може вратити и ми само знамо како се осјећамо и морамо се носити са тим да је никада више нећемо видјети, загрлити, чути њен смијех, да њена дјеца неће више трчати по дворишту и зазивати је: Мама, мама.

Хвала свима на ријечима утјехе. Надам се да ћете осим на 'Фјесбуку' имати храбрости да будете уз нас и када изађемо на улицу и пред болницом будемо тражили правду за Јовану и све друге жене, које су скупо платиле нечију немарност ", написао је Тенџерић у тој "Фејсбук" групи.

Комисија за стручни надзор, коју је формирало Министарство здравља Републике Српске, испитује под којим околностима је Јована преминула. Извјештај би требало да буде готов до краја ове седмице.

Директор Болнице у Градишци Владо Марјановић је рекао да су веома заинтересовани да чују став комисије.

"Након што извјештај буде објављен, знаћемо да ли треба да предузмемо поступке одговорности", истакао је Марјановић.

Тужба

Родбина Јоване Шиник најавила је раније тужбу против љекара који су обавили пород. Сматрају да се Јована породила природним путем, а не царски резом, упркос чињеници да је већ било познато да је беба тешка пет килограма и двјеста грама и да ће пород бити тежак, с обзиром на то да се трудница по пети пут порађа.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цупс

09.11.2016 13:18

Има и тезих беба ваљда је на љекару да зна како треба да се породи, а не да улица одлуцује. У неким земљама имате право сами да одлуците о породу али ми смо јос далеко од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

моке

09.11.2016 13:48

Па ако се порађа по пети пут требала би бити рутина за жену и љекара , народ полудио тотално .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градисцанка

09.11.2016 15:13

Треба тразити правду,оцигледно да овако висе не иде.

ОДГОВОРИТЕ