U Gradišci protesti, beba se oporavlja

Sinčić Jovane Šinik iz Gradiške, koja je nedavno preminula odmah poslije porođaja, polako se oporavlja, a mještani su za nedjelju najavili protestno okupljanje, kojim će izraziti nezadovoljstvo stanjem u zdravstvu i zatražiti odgovore za smrt svoje sugrađanke.

Republika Srpska 09.11.2016 | 13:17
U Gradišci protesti, beba se oporavlja
Prema riječima načelnika Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske dr Stojislava Konjevića, novorođenče iz Gradiške, koje je 28. oktobra primljeno u Odjeljenje intenzivne njege i terapije, ne zahtijeva više mehaničku ventilaciju i oporavlja se.

"Radi liječenja i praćenja, dijete ostaje do daljeg hospitalizovano u Klinici za dječije bolesti", kazao je Konjević.

I dok maleni Jovan, koji je dobio ime po svojoj majci, ostaje pod budnim okom ljekara, Gradiščani će u nedjelju ispred Doma kulture insistirati na tome da dobiju odgovor na pitanje šta se zaista desilo sa Jovanom tog kobnog dana.

Da bi se organizovali, na "Fejsbuku" je osnovana grupa pod nazivom "Svi smo mi Jovana", koja je za samo par dana sakupila više od 1.000 članova. Jedan od administratora grupe je i Jovanin brat Lazar Tendžerić.

"Siguran sam da bi se moja sestra ponosila što vas je sve okupila na jednom mjestu i što želite da pravda i istina izađu na vidjelo. Jovanu nam niko ne može vratiti i mi samo znamo kako se osjećamo i moramo se nositi sa tim da je nikada više nećemo vidjeti, zagrliti, čuti njen smijeh, da njena djeca neće više trčati po dvorištu i zazivati je: Mama, mama.

Hvala svima na riječima utjehe. Nadam se da ćete osim na 'Fjesbuku' imati hrabrosti da budete uz nas i kada izađemo na ulicu i pred bolnicom budemo tražili pravdu za Jovanu i sve druge žene, koje su skupo platile nečiju nemarnost ", napisao je Tendžerić u toj "Fejsbuk" grupi.

Komisija za stručni nadzor, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja Republike Srpske, ispituje pod kojim okolnostima je Jovana preminula. Izvještaj bi trebalo da bude gotov do kraja ove sedmice.

Direktor Bolnice u Gradišci Vlado Marjanović je rekao da su veoma zainteresovani da čuju stav komisije.

"Nakon što izvještaj bude objavljen, znaćemo da li treba da preduzmemo postupke odgovornosti", istakao je Marjanović.

Tužba

Rodbina Jovane Šinik najavila je ranije tužbu protiv ljekara koji su obavili porod. Smatraju da se Jovana porodila prirodnim putem, a ne carski rezom, uprkos činjenici da je već bilo poznato da je beba teška pet kilograma i dvjesta grama i da će porod biti težak, s obzirom na to da se trudnica po peti put porađa.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

cups

09.11.2016 14:18

Ima i tezih beba valjda je na ljekaru da zna kako treba da se porodi, a ne da ulica odlucuje. U nekim zemljama imate pravo sami da odlucite o porodu ali mi smo jos daleko od toga.

ODGOVORITE
Name

moke

09.11.2016 14:48

Pa ako se porađa po peti put trebala bi biti rutina za ženu i ljekara , narod poludio totalno .

ODGOVORITE
Name

Gradiscanka

09.11.2016 16:13

Treba traziti pravdu,ocigledno da ovako vise ne ide.

ODGOVORITE