ВСТС не реагује на Додикову иницијативу

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ закључио је да у овом моменту нема потребе да реагује на иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика на начин избора судија и тужилаца у Српској до достављања званичне иницијативе.

Република Српска 09.11.2016 | 12:59
ВСТС не реагује на Додикову иницијативу
Усвајању овог закључка на данашњој сједници претходила је расправа о потреби да се реагује на Додикову иницијативу током које су чланови ВСТС изнијели опречна мишљења.

Предсједник ВСТС Милан Тегелтија рекао је да је начин избора судија и тужилаца у Републици Српској њен предсједник изнио у једном интервјуу као идеју, а не иницијативу, те истакао да сваки грађанин на то има право.

"Ми још немамо ништа из кабинета предсједника Додика о чему би требало да расправљамо. Због тога што нема иницијативе сматрам да не треба да реагујемо", истакао је Тегелтија.

Члан Савјета Горан Незировић, који је иницирао ову расправу, сматра да је ВСТС на неки начин већ реаговао о овом питању, што је образложио изјавом Тегелтије да се ВСТС неће изјашњавати док не добију званичан став о томе.

"ВСТС је колективно тијело и у његово име не може одлучивати појединац. Јасно ми је да је овдје ријеч о иницијативи и иступу једне од најзначајнијих личности у БиХ која је неприхватљива јер се њом урушава правосудни систем у БиХ", навео је Незировић.

Члан Савјета Славо Лакић био је против реаговања, јер сматра да је предсједник Додик ову изјаву дао у дневнополитичке сврхе. Додик је 29. октобра најавио да ће јавности представити нову иницијативу да грађани Републике Српске директно на изборима бирају тужиоце и судије, који би онда за свој рад одговарали њима.

На данашњој сједници чланови ВСТС покренули су и расправу о иступима званичника Хрватске поводом хапшења бивших припадника ХВО-а осумњичених за ратних злочин над Србима на подручју Орашја. Они сматрају да изнесене изјаве протеклих дана представљају притисак на рад правосуђа БиХ.

Потпредсједник ВСТС-а Ружица Јукић предлагала је да ова тачка буде скинута са дневног реда, јер сматра да је то политичко питање, те да Савјет раније није реаговао на сличне иступе.

Она је подсјетила да ВСТС није реаговао на изјаве званичника Србије након напада на премијера Александра Вучића у Поточарима код Сребренице, као ни на изјаву предсједника Турске Тајипа Ердогана да ће заштити Бошњаке уколико буду угрожени.

Јукићева је додала и да Тужилаштво БиХ није покренуло истрагу о "тихој предаји БиХ без рата", чиме је алудирала на продају земље Арапима.

"Да ли је неко рекао да ли је у реду долазак 'Мајки Сребренице' на суђење Насеру Орићу? Забринута сам да неко може бити директор полиције или СИПА, а да није провјерен. Никада ВСТС није реаговао, па не видим разлог за то када су у питању Хрвати", рекла је Јукићева.

Она сматра да је ријеч о селективном приступу и да "нешто у раду институција није у реду".

Одговарајући Јукићевој, предсједник ВСТС Милан Тегелтија је рекао да се напад на премијера Вучића не може ставити са хапшењима осумњичених за ратне злочине. Савјет ће послије паузе која је у току наставити расправу о овом питању.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Беба

09.11.2016 12:46

Додо хоће све да контролира,али неће моћи.Доце и њему судњи дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

09.11.2016 13:23

Судије и тузиоци нису поитицари и не могу их бирати градјани него струцњаци. То мозе пасти на памет само Додику таквом какав је. То би била спрдацина од високог судског савјета, кад би га бирали градјани. Након оваквог захтјева Милорад Додик висе не мозе бити предсједник РС нити обављати било какве функције ни у РС ни у цијелој БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2016 13:47

Ето ти цес му реци да не мозе

Name

Драган

09.11.2016 16:10

А кад ће Миле у Тужилаштво да да изјаву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

барун

09.11.2016 16:43

Знам само да сте најкорумпиранији у БиХ.....време је да неки оду из правосудја да се несто подузме ал крајње вријеме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

09.11.2016 18:18

Политика их бира да би их штитили, а не радили правосудни посао.