VSTS ne reaguje na Dodikovu inicijativu

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH zaključio je da u ovom momentu nema potrebe da reaguje na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na način izbora sudija i tužilaca u Srpskoj do dostavljanja zvanične inicijative.

Republika Srpska 09.11.2016 | 12:59
VSTS ne reaguje na Dodikovu inicijativu
Usvajanju ovog zaključka na današnjoj sjednici prethodila je rasprava o potrebi da se reaguje na Dodikovu inicijativu tokom koje su članovi VSTS iznijeli oprečna mišljenja.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija rekao je da je način izbora sudija i tužilaca u Republici Srpskoj njen predsjednik iznio u jednom intervjuu kao ideju, a ne inicijativu, te istakao da svaki građanin na to ima pravo.

"Mi još nemamo ništa iz kabineta predsjednika Dodika o čemu bi trebalo da raspravljamo. Zbog toga što nema inicijative smatram da ne treba da reagujemo", istakao je Tegeltija.

Član Savjeta Goran Nezirović, koji je inicirao ovu raspravu, smatra da je VSTS na neki način već reagovao o ovom pitanju, što je obrazložio izjavom Tegeltije da se VSTS neće izjašnjavati dok ne dobiju zvaničan stav o tome.

"VSTS je kolektivno tijelo i u njegovo ime ne može odlučivati pojedinac. Jasno mi je da je ovdje riječ o inicijativi i istupu jedne od najznačajnijih ličnosti u BiH koja je neprihvatljiva jer se njom urušava pravosudni sistem u BiH", naveo je Nezirović.

Član Savjeta Slavo Lakić bio je protiv reagovanja, jer smatra da je predsjednik Dodik ovu izjavu dao u dnevnopolitičke svrhe. Dodik je 29. oktobra najavio da će javnosti predstaviti novu inicijativu da građani Republike Srpske direktno na izborima biraju tužioce i sudije, koji bi onda za svoj rad odgovarali njima.

Na današnjoj sjednici članovi VSTS pokrenuli su i raspravu o istupima zvaničnika Hrvatske povodom hapšenja bivših pripadnika HVO-a osumnjičenih za ratnih zločin nad Srbima na području Orašja. Oni smatraju da iznesene izjave proteklih dana predstavljaju pritisak na rad pravosuđa BiH.

Potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić predlagala je da ova tačka bude skinuta sa dnevnog reda, jer smatra da je to političko pitanje, te da Savjet ranije nije reagovao na slične istupe.

Ona je podsjetila da VSTS nije reagovao na izjave zvaničnika Srbije nakon napada na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice, kao ni na izjavu predsjednika Turske Tajipa Erdogana da će zaštiti Bošnjake ukoliko budu ugroženi.

Jukićeva je dodala i da Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu o "tihoj predaji BiH bez rata", čime je aludirala na prodaju zemlje Arapima.

"Da li je neko rekao da li je u redu dolazak 'Majki Srebrenice' na suđenje Naseru Oriću? Zabrinuta sam da neko može biti direktor policije ili SIPA, a da nije provjeren. Nikada VSTS nije reagovao, pa ne vidim razlog za to kada su u pitanju Hrvati", rekla je Jukićeva.

Ona smatra da je riječ o selektivnom pristupu i da "nešto u radu institucija nije u redu".

Odgovarajući Jukićevoj, predsjednik VSTS Milan Tegeltija je rekao da se napad na premijera Vučića ne može staviti sa hapšenjima osumnjičenih za ratne zločine. Savjet će poslije pauze koja je u toku nastaviti raspravu o ovom pitanju.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Beba

09.11.2016 12:46

Dodo hoće sve da kontrolira,ali neće moći.Doce i njemu sudnji dan.

ODGOVORITE
Name

vss

09.11.2016 13:23

Sudije i tuzioci nisu poiticari i ne mogu ih birati gradjani nego strucnjaci. To moze pasti na pamet samo Dodiku takvom kakav je. To bi bila sprdacina od visokog sudskog savjeta, kad bi ga birali gradjani. Nakon ovakvog zahtjeva Milorad Dodik vise ne moze biti predsjednik RS niti obavljati bilo kakve funkcije ni u RS ni u cijeloj BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

09.11.2016 13:47

Eto ti ces mu reci da ne moze

Name

Dragan

09.11.2016 16:10

A kad će Mile u Tužilaštvo da da izjavu?

ODGOVORITE
Name

barun

09.11.2016 16:43

Znam samo da ste najkorumpiraniji u BiH.....vreme je da neki odu iz pravosudja da se nesto poduzme al krajnje vrijeme...

ODGOVORITE
Name

Top

09.11.2016 18:18

Politika ih bira da bi ih štitili, a ne radili pravosudni posao.