Борба студената: Моле и за послове чишћења

Због великих трошкова школарине, књига, кирије и живота уопште, бројни студенти у БиХ често се одлучују да раде хонорарне послове, које могу стићи уз редовно школовање. Моле послодавце и за послове чишћења како би родитељима олакшали да исфинансирају њихово студирање и да би преживели.

Босна и Херцеговина 09.11.2016 | 12:35
Борба студената: Моле и за послове чишћења
"Некад није довољно само сједити и 'гуглати'. У већини случајева морамо добро да се потрудимо како бисмо дошли до неких послића", каже студентикиња Лејла Реџепагић.
 
Међутим, и поред огромног броја студентских сервиса који су им посредници при запошљавању, млади сматрају да немају довољно могућности за хонорарне зараде.

У БиХ постоје стотине студентских бироа и задруга које младима нуде да за потребе послодавца обављају привремене, повремене и помоћне послове ван радног односа. У Сарајеву постоји чак 40 студентских сервиса.

Из задруге “Апсолвент” наводе да студенти могу да обављају послове промоција, веб дизајна, куцања семинарских радова, копирања, анкетирања, подјеле летака, лијепљења плаката, чишћења, промовисања роба и услуга, лијепљење декларација… Такође,  млади могу да дају часове и инструкције из разних области, обављати разне физичке, курирске и административне послове, као и помоћне послове у кафе-ресторанима, трговини, хотелима, магацинима и болницама.

"Заинтереованост студената за хонорарне послове посљедњих година је све већа. Млади из цијеле БиХ нас зову, моле да раде, чисте, било шта. Постоји доста могућности да обављају све послове, који могу бити вишесатни, једнодневни, вишедневни, седмични, сезонски или на дужи временски период. Задовољни смо одзивом на наше огласе", казали су за Фактор.ба из студентске задруге “Апсолвент”.

С друге стране, и поред великог броја сервиса, задруга и бироа, студенти сматрају да немају довољно прилика да раде, те да би најбоље било када би факултети били увезани са послодавцима, као што је то пракса у свијету. На тај начин, како кажу, пуно већи број студената могао би да стиче радно искуство и заради.

"Моја генерација на факултету је јако амбициозна. Сви се сналазе на разне начине да нешто зараде како би умањили родитељима трошкове. Међутим, у већини случајева, морамо се добро потрудити како бисмо дошли до неких 'послића'. Млади су уствари и јако мало упућени у могућности које имају, а потребно је и доста среће и познанстава да бисмо дошли до нечега", рекла је Лејла Реџепагић, студенкиња друге године Енглеског језика и књижевности на Филозофском факултету у Сарајеву.

Приликом разговора за стални посао, послодавци цијене кандидате који су радили било какве хонорарне послове јер, како истичу, то показује њихову иницијативу и радну етику. Због тога су за хонорарна запослења највише заинтересирани апсолвенти.

(Фактор.ба)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бансхее

09.11.2016 12:01

У БЛ оне мало обдареније се баве другим занатом, много уноснијим! Кад дипломирају, а и то је сумњиво, ако нису ништа уловиле, враћају се кући као уважене ''образоване ' даме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСа

09.11.2016 14:40

Јој куда иде овај свијет? Овдје само један коментар....а на чланку о Меланији која је подигла 3 прста коментара колико хоћеш...Ето сви ви наши дипломанти,магистранти...доктори...не тражите посао...посао ће вам средити Трамп и његова госпођа...ма неће те морати ни радити...само им требате издиктирати број рачуна у банци и паре стижу...Жалосно!!!

Name

Фрог

09.11.2016 18:25

Могу радити само код тајкуна и ухљеба...а, то је велики упитник шта и како?

ОДГОВОРИТЕ