Borba studenata: Mole i za poslove čišćenja

Zbog velikih troškova školarine, knjiga, kirije i života uopšte, brojni studenti u BiH često se odlučuju da rade honorarne poslove, koje mogu stići uz redovno školovanje. Mole poslodavce i za poslove čišćenja kako bi roditeljima olakšali da isfinansiraju njihovo studiranje i da bi preživeli.

Bosna i Hercegovina 09.11.2016 | 12:35
Borba studenata: Mole i za poslove čišćenja
"Nekad nije dovoljno samo sjediti i 'guglati'. U većini slučajeva moramo dobro da se potrudimo kako bismo došli do nekih poslića", kaže studentikinja Lejla Redžepagić.
 
Međutim, i pored ogromnog broja studentskih servisa koji su im posrednici pri zapošljavanju, mladi smatraju da nemaju dovoljno mogućnosti za honorarne zarade.

U BiH postoje stotine studentskih biroa i zadruga koje mladima nude da za potrebe poslodavca obavljaju privremene, povremene i pomoćne poslove van radnog odnosa. U Sarajevu postoji čak 40 studentskih servisa.

Iz zadruge “Apsolvent” navode da studenti mogu da obavljaju poslove promocija, veb dizajna, kucanja seminarskih radova, kopiranja, anketiranja, podjele letaka, lijepljenja plakata, čišćenja, promovisanja roba i usluga, lijepljenje deklaracija… Takođe,  mladi mogu da daju časove i instrukcije iz raznih oblasti, obavljati razne fizičke, kurirske i administrativne poslove, kao i pomoćne poslove u kafe-restoranima, trgovini, hotelima, magacinima i bolnicama.

"Zaintereovanost studenata za honorarne poslove posljednjih godina je sve veća. Mladi iz cijele BiH nas zovu, mole da rade, čiste, bilo šta. Postoji dosta mogućnosti da obavljaju sve poslove, koji mogu biti višesatni, jednodnevni, višednevni, sedmični, sezonski ili na duži vremenski period. Zadovoljni smo odzivom na naše oglase", kazali su za Faktor.ba iz studentske zadruge “Apsolvent”.

S druge strane, i pored velikog broja servisa, zadruga i biroa, studenti smatraju da nemaju dovoljno prilika da rade, te da bi najbolje bilo kada bi fakulteti bili uvezani sa poslodavcima, kao što je to praksa u svijetu. Na taj način, kako kažu, puno veći broj studenata mogao bi da stiče radno iskustvo i zaradi.

"Moja generacija na fakultetu je jako ambiciozna. Svi se snalaze na razne načine da nešto zarade kako bi umanjili roditeljima troškove. Međutim, u većini slučajeva, moramo se dobro potruditi kako bismo došli do nekih 'poslića'. Mladi su ustvari i jako malo upućeni u mogućnosti koje imaju, a potrebno je i dosta sreće i poznanstava da bismo došli do nečega", rekla je Lejla Redžepagić, studenkinja druge godine Engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Prilikom razgovora za stalni posao, poslodavci cijene kandidate koji su radili bilo kakve honorarne poslove jer, kako ističu, to pokazuje njihovu inicijativu i radnu etiku. Zbog toga su za honorarna zaposlenja najviše zainteresirani apsolventi.

(Faktor.ba)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Banshee

09.11.2016 12:01

U BL one malo obdarenije se bave drugim zanatom, mnogo unosnijim! Kad diplomiraju, a i to je sumnjivo, ako nisu ništa ulovile, vraćaju se kući kao uvažene ''obrazovane ' dame.

ODGOVORITE
Name

MiraISa

09.11.2016 14:40

Joj kuda ide ovaj svijet? Ovdje samo jedan komentar....a na članku o Melaniji koja je podigla 3 prsta komentara koliko hoćeš...Eto svi vi naši diplomanti,magistranti...doktori...ne tražite posao...posao će vam srediti Tramp i njegova gospođa...ma neće te morati ni raditi...samo im trebate izdiktirati broj računa u banci i pare stižu...Žalosno!!!

Name

Frog

09.11.2016 18:25

Mogu raditi samo kod tajkuna i uhljeba...a, to je veliki upitnik šta i kako?

ODGOVORITE