Почетак или крај новог свјетског поретка?

Доналд Трамп је на изненађење многих људи постао предсједник САД. Сада су очи цијелог света упрте у Америку и док се једни брину, други славе. Постављају се многа питања о томе како ће изгледати Америка, али и шта чека цијели свијет.

Свијет 09.11.2016 | 11:01
Почетак или крај новог свјетског поретка?
План за првих 100 дана владавине

Посљедње анкете су ипак показале да многе свјетске државе прије желе да виде Трампа на челу САД. Трамп је изазвао многе контроверзе својим изјавама везаним и за унутрашњу политику земље и за спољнополитичке теме. Обећао је много тога, а шта ће од тога остварити остаје да се види. Једно је сигурно, уколико се оствари све наведено, не пише нам се добро.

Амерички милијардер, који је магнат у области некретнина, обећао је да ће "исушити мочвару у Вашингтону" и на њено мјесто поставити "нову владу која припада народу, коју је дао народ и која је за народ", алудирајући на чувено обраћање предсједника Абрахама Линколна током америчког грађанског рата 1863, наводи АФП.

Трамп је обећао да ће обезбиједити "најмање 25 милиона послова за једну деценију", да ће "обуздати илегалну имиграцију, наметнути временска ограничења Конгресу, поново испреговарати Сјеверноамерички споразум о слободној трговини (НАФТА) и повући потпис предсједника Барака Обаме на реформу здравствених услуга".

Он је такође казао да ће "обуставити плаћања милијарди долара за програме УН за борбу против климатских промјена" и искористити уштеђени новац "за сређивање водене и еколошке инфраструктуре Америке".

Терористи и ислам највећи непријатељи

Доналд Трамп је за највећег непријатеља САД означио терористе Исламске државе. Као дио борбе против тероризма он је најавио оштру антимигрантску политику и нарочито се противи доласку миграната из муслиманских држава.

Најавио је забрану муслиманима из држава где има терориста да долазе у САД и рекао да треба озбиљно размислити о профилисању муслимана.

Он је рекао да ислам мрзи Запад.

Када је једном приликом упитан да ли је у току "рат Запада и радикалног ислама" или "рат између Запада и ислама уопште", он је одговорио: "То је радикалан приступ и тешко га је дефинисати. Тешко је то раздовојити, зато што не знате ко је ко."

Трампови критичари тврде да његова реторика и нарочито његови позиви да се муслиманима привремено забрани улазак у САД могу само да погоршају проблем и да отуђе умјерене муслимане.

Трамп сматра да ваздушни напади на терористе нису довољни. "Одсјеците им главе и узмите нафту", рекао је он.

Милијардер је уз то предложио и суровије методе попут мучења терориста и убијање њихових чланова породице.

Међутим, он је нешто касније ублажио реторику, али каже да би ипак промјенио закон о забрани мучења јер зашто би Америка играла по правилима кад их терористи немају.

Свијет може да очекује да ће САД под вођством Трампа интензивирати нападе на Исламску државу, али и то да се муслимани који живе у Америци осјете још угроженијим.

Изолационизам и протеривање илегалних имиграната

Републиканац има план да депортује 11 милиона илегалних имиграната. Трамп је, још почетком кампање, оптужио Мексико да у САД шаље “дилере, криминалце и силоватеље”.

Како би зауставио илегалну имиграцију, Трамп није само предложио да се дигне огроман зид дуж границе двије земље, већ и да читав трошак изградње (процјењен на око осам милијарди долара) сносе Мексиканци.

"Сви знамо да са јужне границе у САД илегално пристижу криминалци и трговци дрогом. Морамо увести строгу контролу на ту границу ако хоћемо да смањимо стопу криминала", поручио је Трамп.

Уколико је милијардер био у стању да даје овако расистичке поруке у изборној кампањи, тек предстоји борба за једнакост и остале маргинализоване групе у САД не могу очекивати ништа добро.

Бољи односи САД и Русије

Доналда Трампа су демократе оптужиле да је "Путинова марионета" због његових ставова према руском предсједнику Владимиру Путину. Трамп је рекао да он не познаје Владимира Путина, али је остао при свом ставу да би уколико он дође у Бијелу кућу односи Русије и САД били бољи.



"Остајем при томе да је Путин паметнији и од вас и од Обаме. Надмудрио вас је толико пута, и због тога не гаји ни трунку поштовања према вама. Са мном неће моћи тако" одговорио је Трамп Хилари Клинтон, и осудио било какво мијешање страних фактора у америчке изборе, оградивши се тако од Хилариних оптужби "да му је драго што су Руси хаковали мејлове демократа".

Трамп и Путин су у посљедње вријеме имали похвалне ријечи један за другог и многи сматрају да је Русија веома задовољна чињеницом да је републикански кандидат побиједио.

Владимир Путин је међу првима честитао побједу Трампу. С једне, то може бити добар знак будући да се Русија и САД у посљедње вријеме налазе на ивици рата. С друге, САД се досад сматрала котражетом руском утицају у свијету и сарадња двије земље могла би бити угрожена.

Погоршање односа са Кином

Кина и САД су у посљедње вријеме у климавим односима. САД се осјећа угрожено због јачања кинеске економије, али и утицаја на Пацифику. Трамп је оштро критиковао Кину и сматра је главним кривцем за то што је у САД порасла незапосленост.



"Улазак Кине у Свјетску трговинску организацију је омогућио највећу крађу послова у историји", рекао је он у говору у јуну.

Трамп је назвао Кину манипулатором валутама и противи се Трансатлантском трговинском споразуму.

Републиканац је такође најавио да ће САД послати више војске у Пацифик како би спречили ширење кинеској пријетњи и њеном преузимању острва и гребена у спорним територијама.

Међутим, постоји могућност и да Путин, пријатељ кинеског председника Си Ђинпинга, утиче на спољну политику Трампа и ублажи тензије између САД и Кине. У супртоном, сукоб двије силе мога би да ескалира у нешто озбиљније.

Подршка десничара из Европе

Неки од лидера деснице у Европи, попут Францускиње Марин Ле Пен, пожурили су да честитају Трампу на побједи. Трампу су подршку већ пружили премијер Мађарске Виктор Орбан и предсједник Чешке Милош Земан, који су познати по залагању за антимигранстку политику. Подржао га је и шеф српских радикала Војислав Шешељ.

С друге стране, Трампа су критиковали умјерени десничари и демократе Западне Европе.



Слабљење НАТО и страх на Балтику


Доналд Трамп је већ више пута говорио да САД не треба да се мијеша у односе Русије и земаља Источне Европе и Балтика.

Трамп је у интервјуу за Њујорк тајмс реко да, ако буде изабран за предсједника, постоји могућност да Америка не стане у одбрану појединих чланица НАТО ако би их напала Русија.

Трамп је рекао да ће донети одлуку да ли да се заштите балтичке републике против руске агресије на основу тога да ли су те земље "испуниле своје обавезе" према САД.

"Уколико то доведе до распада НАТО, нека тако и буде", рекао је Трамп.

Трампове изјаве о обавезама САД према НАТО које се тичу помагања другим државама те Алијансе од 28 чланова у складу су са његовим преиспитивањем глобалне улоге САД.

Он сматра да би НАТО требало да се усредсриједи на терористе а не на Русију.

"Иран је непријатељ"

Дуготрајне муке САД, ЕУ и Ирана да постигну споразум о нуклеарном програму Ирана и укидању санкција тој земљи можда ће пасти у воду.

Он је рекао да ће му спољнополитички приоритет, чим постане предсједник САД, бити да "растури" нуклеарни споразум с Ираном, преноси АФП.

Трамп на конференцији Америчко-израелског комитета за јавне послове обећао да ће растурити и "мрежу глобалног тероризма под контролом Техерана".

"Мој приоритет број један јесте да растурим катастрофални споразум с Ираном", навео је Трамп.

Подршка Северне Кореје и могући разговори Вашингтона и Пјонгјанга

Доналд Трамп је најприје говорио за лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг-уна да је "манијак", али је касније ипак рекао да је вољан да разговара са Ким Џонг Уном како би покушао да заустави нуклеарни програм Пјонгјанга.

Трамп је то изјавио у интервјуу Ројтерсу, у којем није хтио да открије детаље планова везаних за Сјеверну Кореју, али ова агенција наводи да би састанак са Кимом обиљежио огроман заокрет у политици САД према овој изолованој нацији.

"Причао бих са њим, не бих имао никакав проблем да са њим причам", рекао је Трамп о Киму.

Он је додао да би "у исто вријеме, доста притиснуо Кину" зато што по Трамповом мишљењу, САД економски имају "огромну моћ над Кином".

"ДПРК тудеј", званичне новине Ким Џонговог режима, објавиле су недавно чланак у коме Трампа ословљавају речима "мудар политичар" и "далековиди предсједнички кандидат".

Политика према Балкану без веће промене, Срби воле Трампа



Трамп је у Србији далеко популарнији од Хилари Клинтон.

Осим што се бомбардовање Србије одвијало током демократске администрације, Трамп је популарност у Србији стекао и помирљивим тоновима на рачун Русије. Из тога се помало прикраћено извлачи закључак да би побољшање америчко-руских односа донијело неку корист и Србији.

Др Невен Цветићанин са Института друштвених наука сматра да побједа Трампа ипак више одговара Србији.

"Породица Клинтон на Космету је глорификована, па би победа Клинтонове ишла на руку више оним групацијама који гаје симпатије према тој породици. Ипак, тешко да би политика Хилари Клинтон била наставак политике њеног мужа, јер се свијет промијенио. Са друге стране, већина Срба је за Трампа и за Србију и њену регионалну позицију било би боље да побиједи Трамп. Ми ипак нисмо у позицији да се сврставамо, већ треба да сачекамо резулатате, јер ћемо морати да сарађујемо са америчком администрацијом ко год да буде предсједник"напомиње Цветићанин.

С друге стране аналитичар Душан Јањић сматра да се политика САД према Балкану неће много мијењати и да она није међу приоритетима.

(Блиц.рс)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

блбл

09.11.2016 10:11

Сад це му и нас Баја послати посебну цеститку од нсарода РС и тако се придрузити десницарској елити по ко зна који пут. Дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марсал

09.11.2016 10:28

Наравно да це баја послати цеститку. Трумп долази у Бакинце .

Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

09.11.2016 10:29

Ајде да видимо шта су смислили они иза завјесе. Требало би мало промијешати карте, свијет је прилично нехуман. Све је подређено "елити".

Name

КОКУЗАНЕР

09.11.2016 10:23

Сад ће Додик директ из Кине у САД код Трампа да му честита................ и онако да приупитам нешто се одужио тај годишњи одмор Додика, баш ме занима кад се врати хоће ли на саслужање у Сарајево или је и ово спин да се као заборави.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.11.2016 10:24

Од поцетка сам био на страни Трампа и нисам био за Хилари јер је она једна подла зена која је уз то јос и лазљивица која је оптузила српске снајперисте да су на њу пуцали 96 у Сарајеву.Зна се да је заговарала отворене интервенције према Либији Сирији и да се упустала у конфронтацују са Русијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

09.11.2016 10:31

Трамп би маогао бити амерички Горбачов, који ће рапустити НАТО пакт, као што се то десило Варшавском пакту почетком деведесетих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

09.11.2016 11:08

Камо среће.Да да Бог да се тај монструм за свагда РАСПАДНЕ.

Name

и горе има

09.11.2016 10:52

Трампова мудрост и његове црте лица одају утсак постене особе која вјерност наградјује преваранте препознаје .Истороја га пуно не занима креираце будуцност благо оном кога оцијени даје искрен о вриједам

ОДГОВОРИТЕ
Name

дд

09.11.2016 12:00

Ај' реци да се за*ебавас...

Name

трумп

09.11.2016 12:27

Предсједник који не плаца таксу .Наздравље!!!

Name

Лијевцанин

09.11.2016 11:41

Ни крај ,ни поцетак НWО него његов наставак. Структуре моци неце никоме дозволити да мјења курс " свјетског брода". Ова побједа је произасла или из лосег здравственог стања Клинтонове или из манипулативних разлога ,то остаје да се види. Сви свјетски процеси се могу само мало закоцити,али о њиховом заустављању нема говора, "Обамацаре" итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

09.11.2016 11:50

А Баја сад це потеци молиони и милиони да се састане са Трампом јадни народе кад се углед мора куповати за паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

09.11.2016 11:56

Нако сто је данас са срецом УСА добила Словенку прву ескорт даму сматрам да је све могуце.. а добре су јј и оне слике са дуплерица..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

09.11.2016 12:12

БОЗЕ ПРАВДЕ истина мора изаци на видјело да и нејаке огрије сунце

Name

мф

09.11.2016 11:59

Свијет се мора мијењати јели ово до сада води катастрофи и унистење народа велике силе морају сарадивати као сто су САД и Русија

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

09.11.2016 11:59

Само да рата не буде. Доста је било зла које је САД сијала по свијету. Нажалост, за нанасено зло никада неће одговарати они који га сијаше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

09.11.2016 12:31

Ни почетак ни крај. Све ово иде утабаним путем, онако како мора бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тди

09.11.2016 13:37

На истој таласној дужини са Додиком јер имају једну заједничку тему : Која је најбоља фарба за косу или шта је боље вотка или виски... Ко зна можда му Додик пошаље коју флашу суботичарке или " тројеручице"... " Тројеручица " је ракија од комине која је три пута печена уз додавање великих количина шећера.

ОДГОВОРИТЕ