Борачке категорије у незавидном положају

Служењем свете литургије и парастосом погинулим борцима Војске Републике Српске, полагањем цвијећа, паљењем свијећа и одавањем поште у Спомен-соби и на централном спомен-обиљежју у Српцу, те вјерским обредом и уручивањем признања заслужним организацијама и појединцима, и србачка Борачка организација данас је обиљежила крсну славу – Митровдан.

Република Српска 08.11.2016 | 21:55
Борачке категорије у незавидном положају
Предсједник општинске Борачке организације Душан Митрић истакао је да је и слава прилика да се ода дужно поштовање и захвалност онима који су у посљедњем одбрамбеном-отаџбинском рату за слободу и Републику Српску дали своје животе. Из ове општине на првим линијама погинуло је 120 бораца Војске Републике Српске, а више од 500 је теже или лакше радњено, док се још трага за осам несталих бораца на озренском ратишту.

Око хиљаду учесника рата до данас је умрло, подсјетио је Митрић и још једном нагласио да Борачка организација није задовољна остваривањем права демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца.



„Добар дио бораца доведен је у ситуацију да су постали социјални случајеви, велики број дјеце погинулих бораца није запослено, а инвалиди немају довољно средстава ни за лијечење“, рекао је предсједник србачких бораца Душко Митрић. Он је додао да су локална заједница и република чинили одређене напоре у пружању помоћи борачким категоријама, али треба још и треба много више.

Борци не могу да прихвате да је њихова организација у рангу неких невладиних организација, па чак и испод тог нивоа, које су проглашене организацијама од јавног интереса.“Сматрамо да би Борачка организација морала да буде за љествицу изнад осталих невладиних организација“, казао је Митрић.

Прослави крсне славе присуствовали су представници локалне власти и бројни гости, а славски обред обавили су свештеници Александар Кустурић и Петко Вуковић.




За успјешну сарадњу и помоћ у раду Општинске борачке организације Србац, предсједник Душко Митрић уручио је захвалнице за девет организација и појединаца. Захвалнице су добили: Српска православна црквена општине Србац, Општинска организација "Црвеног крста", Јавно предузеће „Радио-Србац“, Центар за социјални рад, те појединци - Вељко Вранић, Зоран Кнежевић, Велибор Поповић, Горан Ћосић и Жарко Басурић.

БН телевизија (С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар