Boračke kategorije u nezavidnom položaju

Služenjem svete liturgije i parastosom poginulim borcima Vojske Republike Srpske, polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i odavanjem pošte u Spomen-sobi i na centralnom spomen-obilježju u Srpcu, te vjerskim obredom i uručivanjem priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima, i srbačka Boračka organizacija danas je obilježila krsnu slavu – Mitrovdan.

Republika Srpska 08.11.2016 | 21:55
Boračke kategorije u nezavidnom položaju
Predsjednik opštinske Boračke organizacije Dušan Mitrić istakao je da je i slava prilika da se oda dužno poštovanje i zahvalnost onima koji su u posljednjem odbrambenom-otadžbinskom ratu za slobodu i Republiku Srpsku dali svoje živote. Iz ove opštine na prvim linijama poginulo je 120 boraca Vojske Republike Srpske, a više od 500 je teže ili lakše radnjeno, dok se još traga za osam nestalih boraca na ozrenskom ratištu.

Oko hiljadu učesnika rata do danas je umrlo, podsjetio je Mitrić i još jednom naglasio da Boračka organizacija nije zadovoljna ostvarivanjem prava demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.



„Dobar dio boraca doveden je u situaciju da su postali socijalni slučajevi, veliki broj djece poginulih boraca nije zaposleno, a invalidi nemaju dovoljno sredstava ni za liječenje“, rekao je predsjednik srbačkih boraca Duško Mitrić. On je dodao da su lokalna zajednica i republika činili određene napore u pružanju pomoći boračkim kategorijama, ali treba još i treba mnogo više.

Borci ne mogu da prihvate da je njihova organizacija u rangu nekih nevladinih organizacija, pa čak i ispod tog nivoa, koje su proglašene organizacijama od javnog interesa.“Smatramo da bi Boračka organizacija morala da bude za ljestvicu iznad ostalih nevladinih organizacija“, kazao je Mitrić.

Proslavi krsne slave prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti i brojni gosti, a slavski obred obavili su sveštenici Aleksandar Kusturić i Petko Vuković.




Za uspješnu saradnju i pomoć u radu Opštinske boračke organizacije Srbac, predsjednik Duško Mitrić uručio je zahvalnice za devet organizacija i pojedinaca. Zahvalnice su dobili: Srpska pravoslavna crkvena opštine Srbac, Opštinska organizacija "Crvenog krsta", Javno preduzeće „Radio-Srbac“, Centar za socijalni rad, te pojedinci - Veljko Vranić, Zoran Knežević, Velibor Popović, Goran Ćosić i Žarko Basurić.

BN televizija (S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar