Србија у приправности - повећан водостај

У току послеподневних сати дошло је до стагнирања и повлачења воде у речном кориту у Тутину, за сада у тој општини стање је стабилно, док је након обилних падавина дошло до значајног повећања водостаја на територији општине Пријепоље, а одређени делови Сјенице су и даље под водом.

Србија 08.11.2016 | 22:43
Србија у приправности - повећан водостај
Рахман Фекић из Кризног штаба општине Тутин рекао је Тањугу да је у његовој општини у току послеподневних сати дошло до стагнирања и повлачења воде у речном кориту, тако да је оценио тренутно стање као стабилно и додао да су чланови кризног штаба и даље у приправности са свом механизацијом потребном за реаговање у ванредним ситуацијама.

Начелник Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу Горан Посркача рекао је Тањугу да је, након обилних падавина у сливу реке Лим, дошло до значајног повећања водостаја на територији општине Пријепоље.

Рекао је и да је, након сагледавања ситуације, одржан састанак Штаба за ванредне ситуације, на коме су донети закључчи како би се превазишли проблеми који могу настати изливањем реке Лим.

"ЈКП "Лим" из Пријепоља обезбеђује пуњење врећа са песком и дистрибуција тих врећа већ је кренула ка потенцијално угроженим подручјима. Први камион отишао је у Бродарево, где се Лим значајно излио и угрозио неколико породичних кућа", рекао је Посркача.

Он је истакао да су ватрогасци-спасиоци у Пријепољу већ у раним јутарњим сатима обишли све потенцијалне локације на којима може доћи до изливања,а то су, како је навео, пре свега, МЗ Бродарево, Жупа, Ивање, Рајишњево, Каменогорско насеље, Шарампов и Залог.

Посркача каже да су ватрогасци упозорили становништво о надоласку веће количине воде и могућности да дође до изливања и дали упутство о поступању у таквим ситуацијама.

На територији општине Сјеница пало је 42 литра кише по квадратном метру и одређени делови града су и даље под водом, рекао је Тањугу председник општине Сјеница Хазбо Мујовић.

"У протеклом периоду имали смо нагли водостај и одређени делови града од 14 до 18 сати су били потопљени", рекао је Мујовић и додао да је након 18 сати водостај почео да стагнира, те је у појединим деловима града било могуће нормално функционисати.

"Међутим, још два кварта, такозвани Букреш, улица 12. Децембра и насеље код аутобуске станице још увек су под водом. Око 50-100 кућа захваћено је било поплавним таласом и воду покушавамо да избацимо", каже Мујовић.

Доста је, истиче, велика материјална штета коју његова општина сама сигурно неће моћи да санира без помоћи државе.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар