Srbija u pripravnosti - povećan vodostaj

U toku poslepodnevnih sati došlo je do stagniranja i povlačenja vode u rečnom koritu u Tutinu, za sada u toj opštini stanje je stabilno, dok je nakon obilnih padavina došlo do značajnog povećanja vodostaja na teritoriji opštine Prijepolje, a određeni delovi Sjenice su i dalje pod vodom.

Srbija 08.11.2016 | 22:43
Srbija u pripravnosti - povećan vodostaj
Rahman Fekić iz Kriznog štaba opštine Tutin rekao je Tanjugu da je u njegovoj opštini u toku poslepodnevnih sati došlo do stagniranja i povlačenja vode u rečnom koritu, tako da je ocenio trenutno stanje kao stabilno i dodao da su članovi kriznog štaba i dalje u pripravnosti sa svom mehanizacijom potrebnom za reagovanje u vanrednim situacijama.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju Goran Posrkača rekao je Tanjugu da je, nakon obilnih padavina u slivu reke Lim, došlo do značajnog povećanja vodostaja na teritoriji opštine Prijepolje.

Rekao je i da je, nakon sagledavanja situacije, održan sastanak Štaba za vanredne situacije, na kome su doneti zaključči kako bi se prevazišli problemi koji mogu nastati izlivanjem reke Lim.

"JKP "Lim" iz Prijepolja obezbeđuje punjenje vreća sa peskom i distribucija tih vreća već je krenula ka potencijalno ugroženim područjima. Prvi kamion otišao je u Brodarevo, gde se Lim značajno izlio i ugrozio nekoliko porodičnih kuća", rekao je Posrkača.

On je istakao da su vatrogasci-spasioci u Prijepolju već u ranim jutarnjim satima obišli sve potencijalne lokacije na kojima može doći do izlivanja,a to su, kako je naveo, pre svega, MZ Brodarevo, Župa, Ivanje, Rajišnjevo, Kamenogorsko naselje, Šarampov i Zalog.

Posrkača kaže da su vatrogasci upozorili stanovništvo o nadolasku veće količine vode i mogućnosti da dođe do izlivanja i dali uputstvo o postupanju u takvim situacijama.

Na teritoriji opštine Sjenica palo je 42 litra kiše po kvadratnom metru i određeni delovi grada su i dalje pod vodom, rekao je Tanjugu predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.

"U proteklom periodu imali smo nagli vodostaj i određeni delovi grada od 14 do 18 sati su bili potopljeni", rekao je Mujović i dodao da je nakon 18 sati vodostaj počeo da stagnira, te je u pojedinim delovima grada bilo moguće normalno funkcionisati.

"Međutim, još dva kvarta, takozvani Bukreš, ulica 12. Decembra i naselje kod autobuske stanice još uvek su pod vodom. Oko 50-100 kuća zahvaćeno je bilo poplavnim talasom i vodu pokušavamo da izbacimo", kaže Mujović.

Dosta je, ističe, velika materijalna šteta koju njegova opština sama sigurno neće moći da sanira bez pomoći države.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar