Интервју - Сергеј Милинковић-Савић: Побједа у баражу, злато на ЕП-у, па у А репрезентацију!

Симбол генерације која има победнички ДНК, тако атипичан за српски фудбал, хоће још једну титулу, после које је једини логичан корак прекоманда међу Орлове!

Фудбал 09.11.2016 | 23:00
Интервју - Сергеј Милинковић-Савић: Побједа у баражу, злато на ЕП-у, па у А репрезентацију!
“Сергеј Милинковић Савић за МОЗЗАРТ Спорт”. Баш изгледа предугачко, па смо се определили за скраћену верзију наслова и надимак који је потекао с овог портала, а потом га прихватила Италија. Овај надимак за сјајног српског везисту се одомаћио на "чизми", а како нам Сергеј рече, нема ништа против и свиђа му се.

Златни дечко српског фудбала, и један од петорице који су се усписали у историју с освојеним европским и светским златом у категорији омладинаца, прешао је степеник изнад. Као један од најбољих младих фудбалера које Србија има и ослонац репрезентације Томислава Сивића,Милинковић Савић циља још једно злато.

Прва препрека је Норвешка у баражу за одлазак на ЕП у Пољској. Али Срегеј гледа даље и циља више. Хоће злато у Пољској. Он је један од симбола ове нове генерације српског фудбала која је по много чему посебна. Има шампионски менталитет, победнички ДНК и не плаши се да обећа још један напад на злато.

“Наравно да хоћемо злато на ЕП. То је свакако и био циљ кад смо се првог дана окупили у младој репрезентацији на почетку квалификационог циклуса. Да се прво квалификујемо и да онда идемо на злато. Јер знамо ко смо и шта смо”, рекао нам је Сергеј Милинковић Савићна окупљану Орлића.

Без лажне скромности и клише изјава да само размишља о следећој утакмици и да је сваки противник тежак, из његових речи провејава заразни оптимизам и амбиција.

“Реално, било би баш лоше да ова генерација не оде на ЕП. Имамо две утакмице с Норвешком и морамо да урадимо све да прођемо, јер би била велика штета да се не квалификујемо. Кажемо то зато што знам квалитет ове екипе и колико смо јаки. Доста дуго смо заједно. Неки од нас се знају по четири-пет година. Повезаност и хемија су баш добри. То је један од наших највећих квалитета”.

Норвежани би требало да буду ти који ће више  размишљати о нашем тиму, него ми о њиховом.

“Што се мене тиче, а мислим и целе екипе, чини ми се да их не познајемо нешто претерано добро. Али имамо довољно времена да их изанализирамо и да видимо шта и како. Да добро припремимо утакмицу. За њих је позитивна ствар што имају играче с искуством из сениорске репрезентације. Велика ствар је када тако млади играчи имају искуство из А тима. Али имамо и ми неколико фудбалера који су играли за сениоре, па су се вратили у младу”.

ЕП у Пољској би могло да буде круна једне генерације у омладинским категоријама. После тога је једини логичан след - прелазак у А тим. Тако нешто се с нестрпљењем чека још од Мундијалита на Новом Зеланду. Многи фудбалери других репрезентација који су тада играли на Новом Зеланду су данас чланови А тимова своје земље. Немци имају деветорицу фудбалера у сенироском тиму који још могу да играју за младу репрезентацију…

“Свако има жељу да кад-тад игра за А тим. Временом ћемо ту шансу искористити. Добијеш позив и одеш тамо. Али то што смо чланови младе репрезентације није никакав минус, већ признање да значимо том тиму, као што ћемо једног дана, дај Боже, значити и А репрезентацији Србије”.

Конзервативна фудбалска Србија и даље мисли да сте млади. Јулијан Вајгл је играо за Немце на Новом Зеланду, а данас је кључни играч Борусије Дортмунд и један од битних чланова Елфа. Да ли ти себе сматраш младим фудбалером у том смислу?

“Реално, још сам млад играч. Са 21 годином се сматрам младим. Али има нас неколико који већ две-три године играмо у иностранству и сигурно можемо комотно да се наметнемо А репрезентацији и да играмо за њу. То је само до тренера”.  

Милинковић Савић већ трећу сезону игра у иностранству, другу у Лацију. Иако Италијани не дају одмах шансу младим фудбалерима, његов процес адаптације је био експресан и брзо се изборио за место стартера.

“Много ми је значило што сам годину дана провео годину у Генку и осетио то искуство играња у иностранству. Онда сам у Лацио дошао са искуством. Требало ми је неколико месеци Лацију да се навикнем и да уђем у њихов ритам”.

Нижу се похвале италијанске штампе на рачун младог Србина. Скоро увек је међу најбоље оцењеним играчима Лација. Посебна димезија у његовој игри, којом је римска штампа одушевљена, јесте способност да игра на више позиција.

“Играм све кад морам”, каже у шали, а потом додаје у озбиљнијем тону:

“Највише волим да играм иза шпица. Што би Италијани рекли 'треквартиста' или 'секонда пунта'. Али до тренера је где види којег играча и где тај играч може да пружи максимум. У зависности од ситуације, могао сам да играм и шпица. То сам играо као клинац, али временом сам се вратио на реалну позицију”

Дакле, ниси класичан задњи везни?

“Нисам. Али могу да играм када је то потребно”.

Лацио је уз Аталанту и Милан хит Серије А ове сезоне. Офанзивни трилиг Кеита - Андерсон -Имобиле се издваја учинком у нападу, али Милинковић Савић је уз Парола мотор који покреће Небескоплаве. Од 11 мечева је одиграо 10, осам у стартној постави. Постигао гол и уписао две асистенције. На листи најкориснијих играча у избору статистичке куће “Wхосцоред”,Милинковић Савић је на 24. месту у целој Серији А, са оценом 7,24.

“Вероватно се ово није очекивало од нас, с обзиром да смо завршили осми и да нисмо обезбедили пласман у Европу. Нисмо оставили баш добру слику, али сада је Инзаги све то променио. Створио је добру атомсферу у свлачионици и посложио коцкице. Прошле сезоне је дошао у незгодном тренутку и није имао много времена да се снађе боље. Али сада је имао цело лето да све лепо припреми и скоцка. Резултати се виде”, каже Милинковић Савић на крају разговора за МОЗЗАРТ Спорт.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар