Intervju - Sergej Milinković-Savić: Pobjeda u baražu, zlato na EP-u, pa u A reprezentaciju!

Simbol generacije koja ima pobednički DNK, tako atipičan za srpski fudbal, hoće još jednu titulu, posle koje je jedini logičan korak prekomanda među Orlove!

Fudbal 09.11.2016 | 23:00
Intervju - Sergej Milinković-Savić: Pobjeda u baražu, zlato na EP-u, pa u A reprezentaciju!
“Sergej Milinković Savić za MOZZART Sport”. Baš izgleda predugačko, pa smo se opredelili za skraćenu verziju naslova i nadimak koji je potekao s ovog portala, a potom ga prihvatila Italija. Ovaj nadimak za sjajnog srpskog vezistu se odomaćio na "čizmi", a kako nam Sergej reče, nema ništa protiv i sviđa mu se.

Zlatni dečko srpskog fudbala, i jedan od petorice koji su se uspisali u istoriju s osvojenim evropskim i svetskim zlatom u kategoriji omladinaca, prešao je stepenik iznad. Kao jedan od najboljih mladih fudbalera koje Srbija ima i oslonac reprezentacije Tomislava Sivića,Milinković Savić cilja još jedno zlato.

Prva prepreka je Norveška u baražu za odlazak na EP u Poljskoj. Ali Sregej gleda dalje i cilja više. Hoće zlato u Poljskoj. On je jedan od simbola ove nove generacije srpskog fudbala koja je po mnogo čemu posebna. Ima šampionski mentalitet, pobednički DNK i ne plaši se da obeća još jedan napad na zlato.

“Naravno da hoćemo zlato na EP. To je svakako i bio cilj kad smo se prvog dana okupili u mladoj reprezentaciji na početku kvalifikacionog ciklusa. Da se prvo kvalifikujemo i da onda idemo na zlato. Jer znamo ko smo i šta smo”, rekao nam je Sergej Milinković Savićna okupljanu Orlića.

Bez lažne skromnosti i kliše izjava da samo razmišlja o sledećoj utakmici i da je svaki protivnik težak, iz njegovih reči provejava zarazni optimizam i ambicija.

“Realno, bilo bi baš loše da ova generacija ne ode na EP. Imamo dve utakmice s Norveškom i moramo da uradimo sve da prođemo, jer bi bila velika šteta da se ne kvalifikujemo. Kažemo to zato što znam kvalitet ove ekipe i koliko smo jaki. Dosta dugo smo zajedno. Neki od nas se znaju po četiri-pet godina. Povezanost i hemija su baš dobri. To je jedan od naših najvećih kvaliteta”.

Norvežani bi trebalo da budu ti koji će više  razmišljati o našem timu, nego mi o njihovom.

“Što se mene tiče, a mislim i cele ekipe, čini mi se da ih ne poznajemo nešto preterano dobro. Ali imamo dovoljno vremena da ih izanaliziramo i da vidimo šta i kako. Da dobro pripremimo utakmicu. Za njih je pozitivna stvar što imaju igrače s iskustvom iz seniorske reprezentacije. Velika stvar je kada tako mladi igrači imaju iskustvo iz A tima. Ali imamo i mi nekoliko fudbalera koji su igrali za seniore, pa su se vratili u mladu”.

EP u Poljskoj bi moglo da bude kruna jedne generacije u omladinskim kategorijama. Posle toga je jedini logičan sled - prelazak u A tim. Tako nešto se s nestrpljenjem čeka još od Mundijalita na Novom Zelandu. Mnogi fudbaleri drugih reprezentacija koji su tada igrali na Novom Zelandu su danas članovi A timova svoje zemlje. Nemci imaju devetoricu fudbalera u seniroskom timu koji još mogu da igraju za mladu reprezentaciju…

“Svako ima želju da kad-tad igra za A tim. Vremenom ćemo tu šansu iskoristiti. Dobiješ poziv i odeš tamo. Ali to što smo članovi mlade reprezentacije nije nikakav minus, već priznanje da značimo tom timu, kao što ćemo jednog dana, daj Bože, značiti i A reprezentaciji Srbije”.

Konzervativna fudbalska Srbija i dalje misli da ste mladi. Julijan Vajgl je igrao za Nemce na Novom Zelandu, a danas je ključni igrač Borusije Dortmund i jedan od bitnih članova Elfa. Da li ti sebe smatraš mladim fudbalerom u tom smislu?

“Realno, još sam mlad igrač. Sa 21 godinom se smatram mladim. Ali ima nas nekoliko koji već dve-tri godine igramo u inostranstvu i sigurno možemo komotno da se nametnemo A reprezentaciji i da igramo za nju. To je samo do trenera”.  

Milinković Savić već treću sezonu igra u inostranstvu, drugu u Laciju. Iako Italijani ne daju odmah šansu mladim fudbalerima, njegov proces adaptacije je bio ekspresan i brzo se izborio za mesto startera.

“Mnogo mi je značilo što sam godinu dana proveo godinu u Genku i osetio to iskustvo igranja u inostranstvu. Onda sam u Lacio došao sa iskustvom. Trebalo mi je nekoliko meseci Laciju da se naviknem i da uđem u njihov ritam”.

Nižu se pohvale italijanske štampe na račun mladog Srbina. Skoro uvek je među najbolje ocenjenim igračima Lacija. Posebna dimezija u njegovoj igri, kojom je rimska štampa oduševljena, jeste sposobnost da igra na više pozicija.

“Igram sve kad moram”, kaže u šali, a potom dodaje u ozbiljnijem tonu:

“Najviše volim da igram iza špica. Što bi Italijani rekli 'trekvartista' ili 'sekonda punta'. Ali do trenera je gde vidi kojeg igrača i gde taj igrač može da pruži maksimum. U zavisnosti od situacije, mogao sam da igram i špica. To sam igrao kao klinac, ali vremenom sam se vratio na realnu poziciju”

Dakle, nisi klasičan zadnji vezni?

“Nisam. Ali mogu da igram kada je to potrebno”.

Lacio je uz Atalantu i Milan hit Serije A ove sezone. Ofanzivni trilig Keita - Anderson -Imobile se izdvaja učinkom u napadu, ali Milinković Savić je uz Parola motor koji pokreće Nebeskoplave. Od 11 mečeva je odigrao 10, osam u startnoj postavi. Postigao gol i upisao dve asistencije. Na listi najkorisnijih igrača u izboru statističke kuće “Whoscored”,Milinković Savić je na 24. mestu u celoj Seriji A, sa ocenom 7,24.

“Verovatno se ovo nije očekivalo od nas, s obzirom da smo završili osmi i da nismo obezbedili plasman u Evropu. Nismo ostavili baš dobru sliku, ali sada je Inzagi sve to promenio. Stvorio je dobru atomsferu u svlačionici i posložio kockice. Prošle sezone je došao u nezgodnom trenutku i nije imao mnogo vremena da se snađe bolje. Ali sada je imao celo leto da sve lepo pripremi i skocka. Rezultati se vide”, kaže Milinković Savić na kraju razgovora za MOZZART Sport.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar