Митровдан: Слава БО, страдали за слободу

"Свети великомученик Димитрије био је борац за вјеру Христову као што су и били српски борци у отаџбинском рату", рекао је након Свете литургије у храму на Мегдану, парастоса и ломљења славаског колача свештеник Рајко Цвјетковић.

Република Српска 08.11.2016 | 11:55
Митровдан: Слава БО, страдали за слободу
"Они који су одлучивали коју ће крсну славу славити Борачка организација Републике Српске знали су да наш војник треба да буде борац као Свети Димитрије, непоколебљив у вјери и силан против непријатеља", додао је Цвјетковић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Милисав Васић је рекао да је крсна слава прилика да се помену они који су животе уградили у Републику Српску.

"Само из строја вишеградске бригаде ВРС погинуло је 146 бораца који су допринијели томе да Вишеград никад не падне у непријатељске руке, а борили су се и на другим ратиштима", рекао је Васић за БН телевизију и додао да институције општине и Репбулике морају и даље агилније да рјешавају проблеме борачких категорија посебно запошљавање њихових чланова.

Бивши начелник Штаба Друге подринске бригаде ВРС Војко Пајевић каже да је заједно са погинулим друговима заувијек отишао и дио преживјелих бораца и да ће успомене на њих заувијек трајати.

Делегације борачке организације и општине положиле су вијенце и прислужиле свијеће испред споменика Браниоцима Републике Српске.

Свети Димитрије за вријеме владавине римског цара Максимилијана био је командант Солуна. Кад је цар сазнао да је хришћанин утамничио га је и наредио да га убију. Било је то 306. године.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар