Mitrovdan: Slava BO, stradali za slobodu

"Sveti velikomučenik Dimitrije bio je borac za vjeru Hristovu kao što su i bili srpski borci u otadžbinskom ratu", rekao je nakon Svete liturgije u hramu na Megdanu, parastosa i lomljenja slavaskog kolača sveštenik Rajko Cvjetković.

Republika Srpska 08.11.2016 | 11:55
Mitrovdan: Slava BO, stradali za slobodu
"Oni koji su odlučivali koju će krsnu slavu slaviti Boračka organizacija Republike Srpske znali su da naš vojnik treba da bude borac kao Sveti Dimitrije, nepokolebljiv u vjeri i silan protiv neprijatelja", dodao je Cvjetković.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Milisav Vasić je rekao da je krsna slava prilika da se pomenu oni koji su živote ugradili u Republiku Srpsku.

"Samo iz stroja višegradske brigade VRS poginulo je 146 boraca koji su doprinijeli tome da Višegrad nikad ne padne u neprijateljske ruke, a borili su se i na drugim ratištima", rekao je Vasić za BN televiziju i dodao da institucije opštine i Repbulike moraju i dalje agilnije da rješavaju probleme boračkih kategorija posebno zapošljavanje njihovih članova.

Bivši načelnik Štaba Druge podrinske brigade VRS Vojko Pajević kaže da je zajedno sa poginulim drugovima zauvijek otišao i dio preživjelih boraca i da će uspomene na njih zauvijek trajati.

Delegacije boračke organizacije i opštine položile su vijence i prislužile svijeće ispred spomenika Braniocima Republike Srpske.

Sveti Dimitrije za vrijeme vladavine rimskog cara Maksimilijana bio je komandant Soluna. Kad je car saznao da je hrišćanin utamničio ga je i naredio da ga ubiju. Bilo je to 306. godine.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar