Поплаве: Евакуисане породице у Тутину

У општини Тутин излила се река Видрењак, евакуисане су четири породице, а у току је евакуација још неколико породица. Због великих падавина, дошло је до изливања Рибарске реке у горњем току која је угрозила три домаћинства и локални пут код Крушевца.

Србија 08.11.2016 | 11:33
Поплаве: Евакуисане породице у Тутину
Пораст водостаја на Расини. Одрони на Копаонику, отежан саобраћајиз правца Јошаничке Бање и из правца Бруса. На подручју Топличког округа излили су се бујични потоци, који су поплавили неке сеоске путеве.

Евакуација у Тутину се због велике количине воде врши тешким машинама. Под водом су три образовне установе, десетак стамбених објеката и читава индустријска зона, јавља дописник РТС-а.

У прекиду је и путни правац Тутин – Мехов крш. Вода на појединим местима пута достиже дубину од једног метра. На делу Пештерске висоравни нема струје.

"Велики број школа на Пештерској висоравни није у функцији, као и у граду, а остала ситуација је потпуно безбедна. На седници Штаба правимо план шта треба да урадимо у наредна два сата да бисмо спремни дочекали ситуацију предвече", каже председник општине Тутин Шемсудин Кучевић.

Екипе јавних предузећа "Нови Пазар пут" и "Градац" као и велики број грађана сада су на. терену и у току је санација.

У протекла 24 сата на територији Крушевца према подацима метеоролошке станице пало је 52,5 литара кише . Због великих падавина дошло је до изливања Рибарске реке у горњем току која је угрозила три домаћинства и локални пут код Каоника и Великог Шиљеговца.

Западна Морава не бележи значајни пораст водосрттаја али је кодн Јасике делимично излила. Мања изливања има и у приобаљу Расине.

Током протеклих 24 сата на на Копаонику је пало 67,5 литара кише по квадратном метру што је проузроковало бројне одроне па се саобраћај одвија отежано и из правца Јошаничке Бање и из правца Бруса.

На деоници од Брзећа до врха планине радници "Крушевац пута" раде на уклањању двадесетак одрона, а због изливања реке Грашевке возила у Радманову и Влајковцима саобраћају једном коловозном траком.

Због јаке кише која од синоћ пада на подручју Топличког округа, формирали су се и излили бујични потоци који су поплавили неке сеоске путеве.

Како је РТС-у потврђено у Сектору за ванредне ситуације у Прокупљу, изливање је забележено у прокупачким селима, Доњој Трнави, Поточићу, неколико села житорађске општине и Луковској бањи.

За само 10 сати, пало је близу 60 литара кише по метру квадратном, а река Топлица нарасла је један и по метар. Тренутно је  испод редовне одбране од поплава, али, уколико се наставе јаке падавине, у току дана, очекује се да, код Пепељевца, у Куршумлији, пређе ту границу. 

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић позвала је сва предузећа и агенције из свог ресора да буду у приправности. 



Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зеница

08.11.2016 10:58

Јадни људи! И опет це по сиротињи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаљим

08.11.2016 16:09

Ма то су све парајлије тутенбург познат

ОДГОВОРИТЕ