Poplave: Evakuisane porodice u Tutinu

U opštini Tutin izlila se reka Vidrenjak, evakuisane su četiri porodice, a u toku je evakuacija još nekoliko porodica. Zbog velikih padavina, došlo je do izlivanja Ribarske reke u gornjem toku koja je ugrozila tri domaćinstva i lokalni put kod Kruševca.

Srbija 08.11.2016 | 11:33
Poplave: Evakuisane porodice u Tutinu
Porast vodostaja na Rasini. Odroni na Kopaoniku, otežan saobraćajiz pravca Jošaničke Banje i iz pravca Brusa. Na području Topličkog okruga izlili su se bujični potoci, koji su poplavili neke seoske puteve.

Evakuacija u Tutinu se zbog velike količine vode vrši teškim mašinama. Pod vodom su tri obrazovne ustanove, desetak stambenih objekata i čitava industrijska zona, javlja dopisnik RTS-a.

U prekidu je i putni pravac Tutin – Mehov krš. Voda na pojedinim mestima puta dostiže dubinu od jednog metra. Na delu Pešterske visoravni nema struje.

"Veliki broj škola na Pešterskoj visoravni nije u funkciji, kao i u gradu, a ostala situacija je potpuno bezbedna. Na sednici Štaba pravimo plan šta treba da uradimo u naredna dva sata da bismo spremni dočekali situaciju predveče", kaže predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević.

Ekipe javnih preduzeća "Novi Pazar put" i "Gradac" kao i veliki broj građana sada su na. terenu i u toku je sanacija.

U protekla 24 sata na teritoriji Kruševca prema podacima meteorološke stanice palo je 52,5 litara kiše . Zbog velikih padavina došlo je do izlivanja Ribarske reke u gornjem toku koja je ugrozila tri domaćinstva i lokalni put kod Kaonika i Velikog Šiljegovca.

Zapadna Morava ne beleži značajni porast vodosrttaja ali je kodn Jasike delimično izlila. Manja izlivanja ima i u priobalju Rasine.

Tokom proteklih 24 sata na na Kopaoniku je palo 67,5 litara kiše po kvadratnom metru što je prouzrokovalo brojne odrone pa se saobraćaj odvija otežano i iz pravca Jošaničke Banje i iz pravca Brusa.

Na deonici od Brzeća do vrha planine radnici "Kruševac puta" rade na uklanjanju dvadesetak odrona, a zbog izlivanja reke Graševke vozila u Radmanovu i Vlajkovcima saobraćaju jednom kolovoznom trakom.

Zbog jake kiše koja od sinoć pada na području Topličkog okruga, formirali su se i izlili bujični potoci koji su poplavili neke seoske puteve.

Kako je RTS-u potvrđeno u Sektoru za vanredne situacije u Prokuplju, izlivanje je zabeleženo u prokupačkim selima, Donjoj Trnavi, Potočiću, nekoliko sela žitorađske opštine i Lukovskoj banji.

Za samo 10 sati, palo je blizu 60 litara kiše po metru kvadratnom, a reka Toplica narasla je jedan i po metar. Trenutno je  ispod redovne odbrane od poplava, ali, ukoliko se nastave jake padavine, u toku dana, očekuje se da, kod Pepeljevca, u Kuršumliji, pređe tu granicu. 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je sva preduzeća i agencije iz svog resora da budu u pripravnosti. Izvor: RTS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zenica

08.11.2016 11:58

Jadni ljudi! I opet ce po sirotinji

ODGOVORITE
Name

Haljim

08.11.2016 17:09

Ma to su sve parajlije tutenburg poznat

ODGOVORITE