Зашто се жене плаше да траже епидуралну анестезију?

Докторка Фелисити Плат, председница Асоцијације акушерских анестезиолога, изјавила је да је крајње време да се проговори о болу током порођаја, као и о његовом отклањању.

Здравље 08.11.2016 | 09:18
Зашто се жене плаше да траже епидуралну анестезију?
Жене не би требало да се стиде да траже епидурал током порођаја. Од доктора се очекује да разбију мит и докажу да је за неке мајке то најбољи и једини начин здравог порођаја.

“Често ми траже да разговарам, или да обезбедим епидуралну аналгезију женама које не само да осећају јак бол током порођаја, већ и са женама које осећају да су разочарале ако затраже или морају да приме епидурал. То је осећање које се често претвара у срамоту“, наводи докторка.

На састанку Племићког друштва медицинара, објашњено је како бол повећава количину напора које тело мора да начини, поврх свег напора од самог порођаја, потенцијално повећавајући ниво хормона стреса у телу.

Док ово не би требало да има дугорочне последице за здраве жене са здравим бебама, може бити опасно по жене са одређеним медицинским проблемима, или ако је нерођено дете рањиво.

Истраживање доктора на Универзитету у Питсбуршком медицинском центру у САД наводи да је јачина бола који жене трпе током порођаја главни узрочник поспорођајне депресије.

Ипак, жене се и даље боре са коментарима да “нису праве жене“ и да “нису стварно родиле“ ако нису осетиле бол.

Наиме, жена која се породила природним путем, без икакве анестезије, сматра се “јачом, моћнијом женом“ од оних које су примиле епидурал или се породиле царским резом.

Познате личности су такође често критиковане зато што се одлучују на епидурал и царски рез.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Г.

08.11.2016 15:32

Врло јасно: Зато сто су глупе и неинформисане. Моја супруга се у Франкфурту породила зу епидурал. Цисто, ДОСТОЈАНСТВЕНО, лијепо, господски. Обоје смо били свједоци свеког тренутка. Није умирала у боловима, а након Тога смо имали времена да на миру плацемо од среце.

ОДГОВОРИТЕ