Уље које најбоље топи масне наслаге са стомака

Уље уљане репице могло би да почне да топи масне наслаге за мање од четири недеље, показало је најновије истраживање.

Здравље 08.11.2016 | 09:17
Уље које најбоље топи масне наслаге са стомака
Уље, које се добија из семена уљане репице, садржи упола мање засићених масти од маслиновог уља и материје које нарочито топе масне наслаге на стомаку.

„Било висцералне или трбушне, масти свакако повећавају ризик од кардиоваскуларних болести, а везују се и за повећан ризик од настанка стања као што метаболички синдром и дијабетес. Мононезасићене масти у уљу уљане репице смањују количину ових масти које имају негативан утицај на здравствено стање.“, наводи нутрициониста Пени Крис-Етертон.

У студији је проучавано дејство пет различитих врста биљних уља – стандардно уље уљане репице, високо-олеинско уље уљане репице, високо-олеинско уље уљане репице са ДХА (врста омега-3 масне киселине), комбинација кукурузног уља и уља шафранике, као и комбинација ланеног уља и уља шафранике.

Испитаници су добили задатак да двапут дневно конзумирају смутије који садрже ова уља.

Након само месец дана, Крис-Етертон и њене колеге приметили су да су учесници који су конзумирали стандардно уље уљане репице или високо-олеинско уље уљане репице у просеку имали 0.11 килограма мање стомачних масти него када је експеримент почео.

“Опште је правило да није могуће циљати на засебне делове тела када је рел о скидању масних наслага, али чини се да мононезасићене масне киселине утичу нарочито на трбушне масти”, рекла је Крис-Етертон.

Најбољи начин да користите ово уље у својој исхрани је у виду дресинга за салату и додатка смутијима, можете њиме прелити барено поврће или оно које сте испекли у рерни.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар