Ulje koje najbolje topi masne naslage sa stomaka

Ulje uljane repice moglo bi da počne da topi masne naslage za manje od četiri nedelje, pokazalo je najnovije istraživanje.

Zdravlje 08.11.2016 | 09:17
Ulje koje najbolje topi masne naslage sa stomaka
Ulje, koje se dobija iz semena uljane repice, sadrži upola manje zasićenih masti od maslinovog ulja i materije koje naročito tope masne naslage na stomaku.

„Bilo visceralne ili trbušne, masti svakako povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, a vezuju se i za povećan rizik od nastanka stanja kao što metabolički sindrom i dijabetes. Mononezasićene masti u ulju uljane repice smanjuju količinu ovih masti koje imaju negativan uticaj na zdravstveno stanje.“, navodi nutricionista Peni Kris-Eterton.

U studiji je proučavano dejstvo pet različitih vrsta biljnih ulja – standardno ulje uljane repice, visoko-oleinsko ulje uljane repice, visoko-oleinsko ulje uljane repice sa DHA (vrsta omega-3 masne kiseline), kombinacija kukuruznog ulja i ulja šafranike, kao i kombinacija lanenog ulja i ulja šafranike.

Ispitanici su dobili zadatak da dvaput dnevno konzumiraju smutije koji sadrže ova ulja.

Nakon samo mesec dana, Kris-Eterton i njene kolege primetili su da su učesnici koji su konzumirali standardno ulje uljane repice ili visoko-oleinsko ulje uljane repice u proseku imali 0.11 kilograma manje stomačnih masti nego kada je eksperiment počeo.

“Opšte je pravilo da nije moguće ciljati na zasebne delove tela kada je rel o skidanju masnih naslaga, ali čini se da mononezasićene masne kiseline utiču naročito na trbušne masti”, rekla je Kris-Eterton.

Najbolji način da koristite ovo ulje u svojoj ishrani je u vidu dresinga za salatu i dodatka smutijima, možete njime preliti bareno povrće ili ono koje ste ispekli u rerni.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar