Политичке елите су заробиле државу

"Транспаренси интернешнел" организовао је данас у Сарајеву округли сто на којем се расправљало о политичкој економији, политичком клијентелизму и партијској патронажи у земљама југоисточне Европе. Представљени су и резултати истраживања "Неформалне праксе заробљавања економских ресурса од стране политичких елита", коју је провела СЕКОНС група из Београда.

Босна и Херцеговина 07.11.2016 | 20:35
Политичке елите су заробиле државу
"У БиХ је на сцени систем у којем политичке елите у потпуности контролишу и узурпирају власт, имовину, јавни сектор и ресурсе, те на тај начин штите личне, политичке, родбинске и корпоративне интерсе. БиХ је класичан примјер заробљене државе од корумпираних политичких елита", тврди извршни директор "Транспаренси интернешнела" БиХ Лејла Ибрановић.

"Главни механизми које политичке елите користе за заробљавање ресурса су директни трансфери буџетских средстава као субвенције приватним фирмама у власништву партијских пријатеља и блиских сродника. Ту су затим намјештени поступци јавних набавки и процес приватизације. Свједоци смо и партијске борбе за управљачке позиције у јавним предузећима које политичке партије користе као извор финасирања својих партија", каже Ибрановић и додаје да имамо и потпуну политичку контролу над правосуђем и агенцијама за провођење закона, чиме политичке партије осигуравају заштиту од процесуирања за коруптивна дјела.

Истраживање СЕКОНС групе из Београда на територији Србије и Косова показују да и на тим просторима постоји јака спрега политичких и економских елита које отежавају економски развој и институционалну консолидацију.

"Те елите злоупотребљавају јавне ресурсе, од чега огромну корист имају они који су на врху пирамиде, а на врху пирамиде су људи са врха политичких патрија и директори или носиоци функција у јавним предузећима, како на националном, тако и на нивоу општина и градова", истиче професор Слободан Цвејић, директор страживања СЕКОНС-а из Београда.

Начин да се супротставимо заробљавању економских ресурса од политичких елита је јачање независних органа као што су ревизори, омбудсмани и повјереници за заштиту различитих права, али прије свега јачање независности просуђа.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мрки

07.11.2016 20:40

Дрзава да се оспособи и ојаца како би се похапсили криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

07.11.2016 22:18

САМА ЦИЊЕНИЦА ДА СУ НАМ ЛИЈЕКОВИ ТРИ ПУТА СКУПЉИ НЕГО У ОКРУЗЕЊУ ДОВОЉНО ГОВОРИ НА СТА СУ СВЕ СПРЕМНЕ НАСЕ ВИСЕНАЦИОНАЛНЕ ЕЛИТЕ. ЕМ СТО НАС ОПЉАЦКАСЕ ДО ГОЛЕ КОЗЕ,ЕМ НАС У ОВОЈ НЕСТАСИЦИ И НЕДОСТУПНОМ И ПРЕСКУПОМ ЗДРАВСТВЕНОМ И ФАРМАЦЕУТСКОМ СУСТАВУ ПОЛАКО УБИЈАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.11.2016 07:59

Народ гласао, већина жели тако. Изгубљене главе траже водју. Ми мањина поштујемо вољу већине.

ОДГОВОРИТЕ