Političke elite su zarobile državu

"Transparensi internešnel" organizovao je danas u Sarajevu okrugli sto na kojem se raspravljalo o političkoj ekonomiji, političkom klijentelizmu i partijskoj patronaži u zemljama jugoistočne Evrope. Predstavljeni su i rezultati istraživanja "Neformalne prakse zarobljavanja ekonomskih resursa od strane političkih elita", koju je provela SEKONS grupa iz Beograda.

Bosna i Hercegovina 07.11.2016 | 20:35
Političke elite su zarobile državu
"U BiH je na sceni sistem u kojem političke elite u potpunosti kontrolišu i uzurpiraju vlast, imovinu, javni sektor i resurse, te na taj način štite lične, političke, rodbinske i korporativne interse. BiH je klasičan primjer zarobljene države od korumpiranih političkih elita", tvrdi izvršni direktor "Transparensi internešnela" BiH Lejla Ibranović.

"Glavni mehanizmi koje političke elite koriste za zarobljavanje resursa su direktni transferi budžetskih sredstava kao subvencije privatnim firmama u vlasništvu partijskih prijatelja i bliskih srodnika. Tu su zatim namješteni postupci javnih nabavki i proces privatizacije. Svjedoci smo i partijske borbe za upravljačke pozicije u javnim preduzećima koje političke partije koriste kao izvor finasiranja svojih partija", kaže Ibranović i dodaje da imamo i potpunu političku kontrolu nad pravosuđem i agencijama za provođenje zakona, čime političke partije osiguravaju zaštitu od procesuiranja za koruptivna djela.

Istraživanje SEKONS grupe iz Beograda na teritoriji Srbije i Kosova pokazuju da i na tim prostorima postoji jaka sprega političkih i ekonomskih elita koje otežavaju ekonomski razvoj i institucionalnu konsolidaciju.

"Te elite zloupotrebljavaju javne resurse, od čega ogromnu korist imaju oni koji su na vrhu piramide, a na vrhu piramide su ljudi sa vrha političkih patrija i direktori ili nosioci funkcija u javnim preduzećima, kako na nacionalnom, tako i na nivou opština i gradova", ističe profesor Slobodan Cvejić, direktor straživanja SEKONS-a iz Beograda.

Način da se suprotstavimo zarobljavanju ekonomskih resursa od političkih elita je jačanje nezavisnih organa kao što su revizori, ombudsmani i povjerenici za zaštitu različitih prava, ali prije svega jačanje nezavisnosti prosuđa.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mrki

07.11.2016 20:40

Drzava da se osposobi i ojaca kako bi se pohapsili kriminalci.

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

07.11.2016 22:18

SAMA CINJENICA DA SU NAM LIJEKOVI TRI PUTA SKUPLJI NEGO U OKRUZENJU DOVOLJNO GOVORI NA STA SU SVE SPREMNE NASE VISENACIONALNE ELITE. EM STO NAS OPLJACKASE DO GOLE KOZE,EM NAS U OVOJ NESTASICI I NEDOSTUPNOM I PRESKUPOM ZDRAVSTVENOM I FARMACEUTSKOM SUSTAVU POLAKO UBIJAJU.

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.11.2016 07:59

Narod glasao, većina želi tako. Izgubljene glave traže vodju. Mi manjina poštujemo volju većine.

ODGOVORITE