Шта ће Инцко казати пред Савјетом УН?

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко сутра ће поднијети 50. извјештај Савјет безбједности Уједињених нација о стању и раду Савјета за провођење мира (ПИЦ) у БиХ у којем упозорава да “ентитети немају право да се отцијепе од БиХ”, те да је суверенитет и територијални интегритет БиХ те уставни поредак ентитета гарантован Дејтонским споразумом.

Босна и Херцеговина 07.11.2016 | 22:46
Шта ће Инцко казати пред Савјетом УН?
Инцко, који је на позицији Високог представника у БиХ од 2009. године, у извјештају за период од 16. априла до 21. октобра 2016. констатује како је кључни изазов био референдум о Дану Републике Српске, који је организовала власт Републике Српске, супротстављајући се одлукама Уставног суда БиХ, јавља Ал Џазира Балканс.

БиХ пријети анархија

Одржавањем референдума упркос директној забрани Уставног суда, власти РС-а су уприличиле активности које упућују како нису узете у обзир одлуке прописане државним законом, већ да се примјењују онда када властима Српске то одговара, тврди Инцко.

Високи представник је поднио посебан извјештај УН-у о референдуму и одлукама које могу угрозити провођење закона.

У посебном извјештају о референдуму о Дану Српске, Инцко подсјећа како је владавина права кључна окосница Дејтонског споразума.

„Ако се не заустави тренутно дјеловање власти Републике Српске, порасће ризик да ће БиХ клизити према распаду и правној анархији, што би могло имати бројне посљедице по међународни мир и безбједност. Због тога, дужност ми је да закључим како је Република Српска ефективно напустила правосудни систем државе БиХ те тако фундаментално одбацила суверенитет БиХ“, наводи Инцко и додаје:

„Због ових дјела је упитна одрживост провођења цивилних аспеката Општег оквирног споразума за мир те она представљају директну пријетњу међународном миру и стабилности.“

Силазна путања

У извјештају о стању у БиХ, Инцко констатује и како су локални избори показали да су у наелектрисаном политичком окружењу, чини се, главни побједници странке које се у својим реторикама користе питањем национализма испред практичних.

Високи представник је казао како је политичка ситуација у БиХ „кренула силазном путањом“.

„Док се држава бори да предузме кораке на путу према евроинтеграцијама, скоро сваки корак напријед је платио високу политичку цијену и резултирао неслагањем, најчешће по етничком питању“, наводи се у извјештају.

Бројне изјаве угрожавале су територијални интегритет БиХ, додаје Инцко. Те изјаве су примарно долазиле од Милорада Додика, вође Савеза независних социјалдемократа, владајуће странке у Српској.

„Додик је наставио бити најчешћи глас неслагања у БиХ. Додик је имао многе јавне иступе у којима је тврдио, нетачно, како је Република Српска већ држава и да БиХ није држава. Призивао је независност Републике Српске у будућности, о којој је потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић већ спекулисао“, навео је Инцко.

Националистичка реторика

Већа политичка неслагања и контроверзе услиједила су и након објаве резултата пописа из 2013. године, затим поводом одлуке о усаглашавању Механизма координације ЕУ и због Референдума у Српској, навео је даље Инцко и подсјетио како је примио неколико стотина разгледница које су дјело СНСД-а поводом Дана Републике Српске са текстом: „Високи представниче, иди кући, Српска наставља да слави“.

Инцко је истакао како је добра вијест у протеклих шест мјесеци била одлука Европског вијећа да позове Европску комисију да преда мишљење о апликацији БиХ за Чланство у ЕУ. То се догодило након усвајања Споразума о стабилизацији и придруживању и Механизма координације.

„Позитивне догађаје засјенило је повећање националистичке реторике усмјерене ка подјелама, подстакнуте референдумом. Међу њима су биле и поновљене изјаве званичника Републике Српске који су се супротстављали суверенитету и територијалном интегритету БиХ те говорили о отцјепљењу, као и снажне реакције неких бошњачких званичника на референдум, укључујући могућност повратка сукобу“, истакао је високи представник.

Додао је како у протеклих шест мјесеци власти БиХ нису много напредовале према испуњавању агенде ПИЦ-а потребне за затварање ОХР-а.

Између осталог, Инцко истиче изјаве Милорада Додика, који је казао да ће забранити поштовање одлука државних институција о књижењу војне имовине која се налази на територији Републике Српске.

Комплетан извјештај на енглеском језику прочитајте ОВДЈЕ.

БН телевизија/Ал Џазира Балканс

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

007

07.11.2016 19:34

Све против невини политицара срба и српске политике нико их неволи а они нај нај постени не ј....,никог и постују сва људска права сви суисти неки мање неки висе а ко је.....::.. мале и постене и остале зато сви бјезе кад није комсиј добро како це бити мени

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЛЕ

07.11.2016 19:36

Ја сам тесар овај би ми добро досао.Глуп повисок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соја

08.11.2016 07:37

Слажем се стобом сасвим исправно

Name

Птица

07.11.2016 19:36

Срамота, забрана уласка у Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.11.2016 19:37

Суверена земља а ти у њој ,несто ту не пасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

X-Ман

07.11.2016 19:41

Мој Ицко ни авнојевске Југословенске републике нису имале право да се одцијепе па се одцијеписе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е јаране

08.11.2016 07:22

Слабо си историју учио у школи. Имале су право на самоопредјељење и оцјепљење по уставу.

Name

Алибаба Велики Баја и разбојници

07.11.2016 19:41

Ма ко шиша овог Инцку. То шта ће он рећи пред СБ УН нема неке вајде. То што ће да нам уведу санкције, ми нећемо осјетити ни мало. То што ће да нам укину плате, па нек укину шта ће нам. Ми волимо нашег Великог Вођу Бају и гладни и жедни и боси и голи, ма ако треба да сви изгинемо и то али нек нам је Баја и тајкуни живи, здрави и весели. Они чувају нашу Републику Српску и ако Бају ухапсе одмах ће пропаст свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАИСТИНУ ОТЦЈЕПЉЕЊЕ

07.11.2016 19:58

ВАИСТИНУ ВОЛИМО БАЈУ АЛИ И ЗЕЉКИЦУ БЈЕЛУ ЦИЗМИЦУ

Name

миладин

07.11.2016 21:00

100% -Инцко и бигБаја исти тим-оба у служби кумова.

Name

Борац

07.11.2016 19:46

Ово није извјестај вец преприцавање политицког дјеловања Милорада Додика и призивање страног фактора да смјени предсједника јер високи Инско нема снаге за било ста осим за примање дебеле плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКО

07.11.2016 19:56

А бивса Југа ????Инцко не прди у ладну воду. Имас 18 000 еурских разлога мјесецно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миладин

07.11.2016 20:57

Та плата је сића у односу на износ који му даје Додик да галами и диже му рејтинг код народа. Да хоће може га смјенити као и Поплашена.

Name

Минас

07.11.2016 20:06

Процитао сам комплетан извјестаја и на енглеском. Овај Инцко заиста у БиХ само, као да навраца. Па цовјеце, овдје само сто није избио нови градјански рата а ти ублазавас узроке и последице. Смјењуј све националистицке водје (3-4) јер они су главни разлог политицких и националних тензија. Ми се двадесет година након престанка рата бавимо јос ратом, а разорена њемацка је 65 године била у индустриском успону који траје јос и данас. А знамо ста је било са Њемацком. Према томе, Инцеко је главни кривац сто нам Додик, Бакир, Драган Цовиц, итд. раде то сто раде. Практицно исто оно сто су радили Слобо, Алија Тудјман

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

07.11.2016 20:27

Боље да си нам превео коју реченицу

Name

Драган

07.11.2016 20:06

Зашто придајете значај овом пајацу? Шта год да каже- немоћан је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

го и бос

08.11.2016 08:47

Ти си пајац и будала кад тако резонујес, због теби сличних смо до гусе у Г...ИМА

Name

Зељко Кузман

07.11.2016 20:15

До нас је, тј до Додика. Ми само моземо захвалити медјународној заједници сто је зауставила рат и све обновила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

07.11.2016 20:44

Води сву тројицу далеко а ти им буди водиц и не варацајте се ! Није баја једини , сва тројица су националисти и на основу тога тески су милионима еврица ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

07.11.2016 22:51

Нема клизања у распад само клизање у сукобе и рат ако се настави овако

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

08.11.2016 06:06

Увек смо МИ криви за све а засто и овог пута? зато сто Додик ниста друго незна осим национализма и кориде! сутра да буде рат опет це сви бити против нас јер овај известај није само известај као сто ми мислимо, по њему це се тразити зртва и кривац а кривца за рат це бомбардовати и ако ми мислимо да нисмо криви, и нисмо ми као народ криви али нас краљ "миле кратки партнер" це дати криву слику српског народа целом свету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

го и бос

08.11.2016 08:46

Врло тацно

Name

Мислим-Ман

08.11.2016 18:51

То и јест проблем. Што нас представљају дебили са роговима и кафану ком реториком. Ко коме смета да гања и тежи ономе сто народи у БИХ желе - нико. Али кабадахија кафански мора то на бини да нагласи да би га сви чули како зна да уради оно што се од њега не очекује