Šta će Incko kazati pred Savjetom UN?

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko sutra će podnijeti 50. izvještaj Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija o stanju i radu Savjeta za provođenje mira (PIC) u BiH u kojem upozorava da “entiteti nemaju pravo da se otcijepe od BiH”, te da je suverenitet i teritorijalni integritet BiH te ustavni poredak entiteta garantovan Dejtonskim sporazumom.

Bosna i Hercegovina 07.11.2016 | 22:46
Šta će Incko kazati pred Savjetom UN?
Incko, koji je na poziciji Visokog predstavnika u BiH od 2009. godine, u izvještaju za period od 16. aprila do 21. oktobra 2016. konstatuje kako je ključni izazov bio referendum o Danu Republike Srpske, koji je organizovala vlast Republike Srpske, suprotstavljajući se odlukama Ustavnog suda BiH, javlja Al Džazira Balkans.

BiH prijeti anarhija

Održavanjem referenduma uprkos direktnoj zabrani Ustavnog suda, vlasti RS-a su upriličile aktivnosti koje upućuju kako nisu uzete u obzir odluke propisane državnim zakonom, već da se primjenjuju onda kada vlastima Srpske to odgovara, tvrdi Incko.

Visoki predstavnik je podnio poseban izvještaj UN-u o referendumu i odlukama koje mogu ugroziti provođenje zakona.

U posebnom izvještaju o referendumu o Danu Srpske, Incko podsjeća kako je vladavina prava ključna okosnica Dejtonskog sporazuma.

„Ako se ne zaustavi trenutno djelovanje vlasti Republike Srpske, porasće rizik da će BiH kliziti prema raspadu i pravnoj anarhiji, što bi moglo imati brojne posljedice po međunarodni mir i bezbjednost. Zbog toga, dužnost mi je da zaključim kako je Republika Srpska efektivno napustila pravosudni sistem države BiH te tako fundamentalno odbacila suverenitet BiH“, navodi Incko i dodaje:

„Zbog ovih djela je upitna održivost provođenja civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir te ona predstavljaju direktnu prijetnju međunarodnom miru i stabilnosti.“

Silazna putanja

U izvještaju o stanju u BiH, Incko konstatuje i kako su lokalni izbori pokazali da su u naelektrisanom političkom okruženju, čini se, glavni pobjednici stranke koje se u svojim retorikama koriste pitanjem nacionalizma ispred praktičnih.

Visoki predstavnik je kazao kako je politička situacija u BiH „krenula silaznom putanjom“.

„Dok se država bori da preduzme korake na putu prema evrointegracijama, skoro svaki korak naprijed je platio visoku političku cijenu i rezultirao neslaganjem, najčešće po etničkom pitanju“, navodi se u izvještaju.

Brojne izjave ugrožavale su teritorijalni integritet BiH, dodaje Incko. Te izjave su primarno dolazile od Milorada Dodika, vođe Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vladajuće stranke u Srpskoj.

„Dodik je nastavio biti najčešći glas neslaganja u BiH. Dodik je imao mnoge javne istupe u kojima je tvrdio, netačno, kako je Republika Srpska već država i da BiH nije država. Prizivao je nezavisnost Republike Srpske u budućnosti, o kojoj je potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović već spekulisao“, naveo je Incko.

Nacionalistička retorika

Veća politička neslaganja i kontroverze uslijedila su i nakon objave rezultata popisa iz 2013. godine, zatim povodom odluke o usaglašavanju Mehanizma koordinacije EU i zbog Referenduma u Srpskoj, naveo je dalje Incko i podsjetio kako je primio nekoliko stotina razglednica koje su djelo SNSD-a povodom Dana Republike Srpske sa tekstom: „Visoki predstavniče, idi kući, Srpska nastavlja da slavi“.

Incko je istakao kako je dobra vijest u proteklih šest mjeseci bila odluka Evropskog vijeća da pozove Evropsku komisiju da preda mišljenje o aplikaciji BiH za Članstvo u EU. To se dogodilo nakon usvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Mehanizma koordinacije.

„Pozitivne događaje zasjenilo je povećanje nacionalističke retorike usmjerene ka podjelama, podstaknute referendumom. Među njima su bile i ponovljene izjave zvaničnika Republike Srpske koji su se suprotstavljali suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH te govorili o otcjepljenju, kao i snažne reakcije nekih bošnjačkih zvaničnika na referendum, uključujući mogućnost povratka sukobu“, istakao je visoki predstavnik.

Dodao je kako u proteklih šest mjeseci vlasti BiH nisu mnogo napredovale prema ispunjavanju agende PIC-a potrebne za zatvaranje OHR-a.

Između ostalog, Incko ističe izjave Milorada Dodika, koji je kazao da će zabraniti poštovanje odluka državnih institucija o knjiženju vojne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske.

Kompletan izvještaj na engleskom jeziku pročitajte OVDJE.

BN televizija/Al Džazira Balkans

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

007

07.11.2016 19:34

Sve protiv nevini politicara srba i srpske politike niko ih nevoli a oni naj naj posteni ne j....,nikog i postuju sva ljudska prava svi suisti neki manje neki vise a ko je.....::.. male i postene i ostale zato svi bjeze kad nije komsij dobro kako ce biti meni

ODGOVORITE
Name

JOLE

07.11.2016 19:36

Ja sam tesar ovaj bi mi dobro dosao.Glup povisok.

ODGOVORITE
Name

Soja

08.11.2016 07:37

Slažem se stobom sasvim ispravno

Name

Ptica

07.11.2016 19:36

Sramota, zabrana ulaska u Srpsku

ODGOVORITE
Name

Boki

07.11.2016 19:37

Suverena zemlja a ti u njoj ,nesto tu ne pase

ODGOVORITE
Name

X-Man

07.11.2016 19:41

Moj Icko ni avnojevske Jugoslovenske republike nisu imale pravo da se odcijepe pa se odcijepise.

ODGOVORITE
Name

e jarane

08.11.2016 07:22

Slabo si istoriju učio u školi. Imale su pravo na samoopredjeljenje i ocjepljenje po ustavu.

Name

Alibaba Veliki Baja i razbojnici

07.11.2016 19:41

Ma ko šiša ovog Incku. To šta će on reći pred SB UN nema neke vajde. To što će da nam uvedu sankcije, mi nećemo osjetiti ni malo. To što će da nam ukinu plate, pa nek ukinu šta će nam. Mi volimo našeg Velikog Vođu Baju i gladni i žedni i bosi i goli, ma ako treba da svi izginemo i to ali nek nam je Baja i tajkuni živi, zdravi i veseli. Oni čuvaju našu Republiku Srpsku i ako Baju uhapse odmah će propast svijeta.

ODGOVORITE
Name

VAISTINU OTCJEPLJENJE

07.11.2016 19:58

VAISTINU VOLIMO BAJU ALI I ZELJKICU BJELU CIZMICU

Name

miladin

07.11.2016 21:00

100% -Incko i bigBaja isti tim-oba u službi kumova.

Name

Borac

07.11.2016 19:46

Ovo nije izvjestaj vec prepricavanje politickog djelovanja Milorada Dodika i prizivanje stranog faktora da smjeni predsjednika jer visoki Insko nema snage za bilo sta osim za primanje debele plate.

ODGOVORITE
Name

KAKO

07.11.2016 19:56

A bivsa Juga ????Incko ne prdi u ladnu vodu. Imas 18 000 eurskih razloga mjesecno.

ODGOVORITE
Name

miladin

07.11.2016 20:57

Ta plata je sića u odnosu na iznos koji mu daje Dodik da galami i diže mu rejting kod naroda. Da hoće može ga smjeniti kao i Poplašena.

Name

Minas

07.11.2016 20:06

Procitao sam kompletan izvjestaja i na engleskom. Ovaj Incko zaista u BiH samo, kao da navraca. Pa covjece, ovdje samo sto nije izbio novi gradjanski rata a ti ublazavas uzroke i posledice. Smjenjuj sve nacionalisticke vodje (3-4) jer oni su glavni razlog politickih i nacionalnih tenzija. Mi se dvadeset godina nakon prestanka rata bavimo jos ratom, a razorena njemacka je 65 godine bila u industriskom usponu koji traje jos i danas. A znamo sta je bilo sa Njemackom. Prema tome, Inceko je glavni krivac sto nam Dodik, Bakir, Dragan Covic, itd. rade to sto rade. Prakticno isto ono sto su radili Slobo, Alija Tudjman

ODGOVORITE
Name

Zool

07.11.2016 20:27

Bolje da si nam preveo koju rečenicu

Name

Dragan

07.11.2016 20:06

Zašto pridajete značaj ovom pajacu? Šta god da kaže- nemoćan je.

ODGOVORITE
Name

go i bos

08.11.2016 08:47

Ti si pajac i budala kad tako rezonujes, zbog tebi sličnih smo do guse u G...IMA

Name

Zeljko Kuzman

07.11.2016 20:15

Do nas je, tj do Dodika. Mi samo mozemo zahvaliti medjunarodnoj zajednici sto je zaustavila rat i sve obnovila.

ODGOVORITE
Name

Tihi

07.11.2016 20:44

Vodi svu trojicu daleko a ti im budi vodic i ne varacajte se ! Nije baja jedini , sva trojica su nacionalisti i na osnovu toga teski su milionima evrica ..

ODGOVORITE
Name

bosanko

07.11.2016 22:51

Nema klizanja u raspad samo klizanje u sukobe i rat ako se nastavi ovako

ODGOVORITE
Name

bole

08.11.2016 06:06

Uvek smo MI krivi za sve a zasto i ovog puta? zato sto Dodik nista drugo nezna osim nacionalizma i koride! sutra da bude rat opet ce svi biti protiv nas jer ovaj izvestaj nije samo izvestaj kao sto mi mislimo, po njemu ce se traziti zrtva i krivac a krivca za rat ce bombardovati i ako mi mislimo da nismo krivi, i nismo mi kao narod krivi ali nas kralj "mile kratki partner" ce dati krivu sliku srpskog naroda celom svetu!

ODGOVORITE
Name

go i bos

08.11.2016 08:46

Vrlo tacno

Name

Mislim-Man

08.11.2016 18:51

To i jest problem. Što nas predstavljaju debili sa rogovima i kafanu kom retorikom. Ko kome smeta da ganja i teži onome sto narodi u BIH žele - niko. Ali kabadahija kafanski mora to na bini da naglasi da bi ga svi čuli kako zna da uradi ono što se od njega ne očekuje