Љекарима затвор због смрти дјевојчице

Основни суд у Врању осудио је на по три године затвора оториноларинголога Дарка Цивкановског и анестезиолога Славишу Каначког због несавесног лечења петогодишње Дијане Маринковић из Ћуковца која је умрла у јануару 2011. године.

Србија 07.11.2016 | 21:15
Љекарима затвор због смрти дјевојчице
Истом пресудом изречена им је и мера безбедности забране вршења лекарског позива и дужности од по пет година након издржане затворске казне.

Они су осуђени су због кривичног дела тешко дело против здравља људи у вези са кривичним делом несавесно пружање лекарске помоћи.

Ово је првостепена пресуда, тако да осуђени, њихови браниоци као и тужилаштво имају право да се жале Апелацином суду у Нишу.

Девојчица је умрла на дечијем одељењу Опште болнице у Врању 8. јануара 2011. године након гушења, услед потпуног затварања дисајних путева на почетном делу гркљана.

Медији су раније пренели да је након пријема у Служби хитне медицинске помоћи девојчица без прегледа пребачена на дечије одељење у Болницу, а да су родитељи морали да разваљују болничка врата јер им се ћерка гушила.

У збрињавању петогодишње Дијане учествовало је проторо лекара специјалиста, а о смрти је родитеље у 04.45 обавестио Качански.

Према налазима и мишљењима судско-медицинског одбора вештака из Ниша и Београда, двојица оптужених лекара су несавесно лечили девојчицу јер нису препознали непосредну животну угроженост детета.

Вештаци су такође, како пишу медији, навели да лекари нису обавили прегледе из домена својих специјалности, да нису организовали хитан транспорт у операциону салу, затим да нису обавили медицинску интрубацију због обезбеђења проходности дисајних путева нити се припремили за трахотомију у случају да због отока поступак не успе.

На обдукцији је, како је наведно, утврђено да је Дијана умрла од гушења, као последице јаке упале грла.

Извор: Тањуг/Мондо

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

333

07.11.2016 21:13

И то им је нека казна за смрт петогодисње дјевојцице.Одлезаце годину и пол а дјетета висе нема.По...ам се на правосудје.Добру поруку саљу.Да смо ми какав народ не би смјели добити испод 10 година.То је цисто убиство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

07.11.2016 22:24

НЕАДЕКВАТНЕ И ПРЕБЛАГЕ КАЗНЕ САМО УКАЗУЈУ ДА ЈЕ И СУДСТВО ЈЕДНИМ ДИЈЕЛОМ САУЦЕСНИК У ОВОМ И СЛИЦНИМ УБИСТВИМА НА МЈЕСТУ ГДЈЕ ТРЕБА ДА СЕ СПАСАВАЈУ ЗИВОТИ.