Ljekarima zatvor zbog smrti djevojčice

Osnovni sud u Vranju osudio je na po tri godine zatvora otorinolaringologa Darka Civkanovskog i anesteziologa Slavišu Kanačkog zbog nesavesnog lečenja petogodišnje Dijane Marinković iz Ćukovca koja je umrla u januaru 2011. godine.

Srbija 07.11.2016 | 21:15
Ljekarima zatvor zbog smrti djevojčice
Istom presudom izrečena im je i mera bezbednosti zabrane vršenja lekarskog poziva i dužnosti od po pet godina nakon izdržane zatvorske kazne.

Oni su osuđeni su zbog krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći.

Ovo je prvostepena presuda, tako da osuđeni, njihovi branioci kao i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacinom sudu u Nišu.

Devojčica je umrla na dečijem odeljenju Opšte bolnice u Vranju 8. januara 2011. godine nakon gušenja, usled potpunog zatvaranja disajnih puteva na početnom delu grkljana.

Mediji su ranije preneli da je nakon prijema u Službi hitne medicinske pomoći devojčica bez pregleda prebačena na dečije odeljenje u Bolnicu, a da su roditelji morali da razvaljuju bolnička vrata jer im se ćerka gušila.

U zbrinjavanju petogodišnje Dijane učestvovalo je protoro lekara specijalista, a o smrti je roditelje u 04.45 obavestio Kačanski.

Prema nalazima i mišljenjima sudsko-medicinskog odbora veštaka iz Niša i Beograda, dvojica optuženih lekara su nesavesno lečili devojčicu jer nisu prepoznali neposrednu životnu ugroženost deteta.

Veštaci su takođe, kako pišu mediji, naveli da lekari nisu obavili preglede iz domena svojih specijalnosti, da nisu organizovali hitan transport u operacionu salu, zatim da nisu obavili medicinsku intrubaciju zbog obezbeđenja prohodnosti disajnih puteva niti se pripremili za trahotomiju u slučaju da zbog otoka postupak ne uspe.

Na obdukciji je, kako je navedno, utvrđeno da je Dijana umrla od gušenja, kao posledice jake upale grla.

Izvor: Tanjug/Mondo

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

333

07.11.2016 22:13

I to im je neka kazna za smrt petogodisnje djevojcice.Odlezace godinu i pol a djeteta vise nema.Po...am se na pravosudje.Dobru poruku salju.Da smo mi kakav narod ne bi smjeli dobiti ispod 10 godina.To je cisto ubistvo.

ODGOVORITE
Name

RE

07.11.2016 23:24

NEADEKVATNE I PREBLAGE KAZNE SAMO UKAZUJU DA JE I SUDSTVO JEDNIM DIJELOM SAUCESNIK U OVOM I SLICNIM UBISTVIMA NA MJESTU GDJE TREBA DA SE SPASAVAJU ZIVOTI.