Седам деценија "пруге угља и хљеба"

На дан када је прије 70 година од Бановића до Брчког (7. новембра 1946.) прошао први воз, у Брчком се за округлим столом, коме су присуствовали научни и јавни радници Тузланског кантона и гости из Словеније, разговарало о историјском, привредном, друштвеном значају пруге, уз изложбу из богате документације о њеној изградњи.

Босна и Херцеговина 07.11.2016 | 19:45
Седам деценија "пруге угља и хљеба"
„Био је то велики радни подухват и капацитет који је превазилазио регионални значај; веза са мрежом путева од Београда до Загреба и Марибора и окосница развоја бивше Југославије“, рекао је један од излагача на округлом столу, проф. др Изет Шаботић са Филозофског факултета у Тузли.

Та 92 километра пруге изграђена су углавном кроз форму добровољног рада у коме је учествовало 62.000 младих из бивше Југославије и 1.000 добровољаца из свијета. Таква форма доприноса друштвеној заједници данас не постоји иако би, оцјене су већег дијела учесника у дискусији, имала и друштвену оправданост и значај у формирању и изградњи личности.

Изложба у Дому културе у Брчком поводом 70 година од изградње пруге, тада назване "путем угља и хљеба", садржи дио обимне документације из архива, а излагања десетак научних радова који су представљени на округлим столовима у Тузли и Бановићима биће, речено је, штампани у посебној публикацији.


БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

yугословен

07.11.2016 21:18

САМИ И ЗГРАДИЛИ А САД НАМ КИНЕЗИ ТРЕБА ДА ПРАВЕ ПУТЕВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

рики

08.11.2016 01:04

Свака цаст тој генерацији који су изградили пругу са лопатом у рукама без било каквих масина.

ОДГОВОРИТЕ