Sedam decenija "pruge uglja i hljeba"

Na dan kada je prije 70 godina od Banovića do Brčkog (7. novembra 1946.) prošao prvi voz, u Brčkom se za okruglim stolom, kome su prisustvovali naučni i javni radnici Tuzlanskog kantona i gosti iz Slovenije, razgovaralo o istorijskom, privrednom, društvenom značaju pruge, uz izložbu iz bogate dokumentacije o njenoj izgradnji.

Bosna i Hercegovina 07.11.2016 | 19:45
Sedam decenija "pruge uglja i hljeba"
„Bio je to veliki radni poduhvat i kapacitet koji je prevazilazio regionalni značaj; veza sa mrežom puteva od Beograda do Zagreba i Maribora i okosnica razvoja bivše Jugoslavije“, rekao je jedan od izlagača na okruglom stolu, prof. dr Izet Šabotić sa Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Ta 92 kilometra pruge izgrađena su uglavnom kroz formu dobrovoljnog rada u kome je učestvovalo 62.000 mladih iz bivše Jugoslavije i 1.000 dobrovoljaca iz svijeta. Takva forma doprinosa društvenoj zajednici danas ne postoji iako bi, ocjene su većeg dijela učesnika u diskusiji, imala i društvenu opravdanost i značaj u formiranju i izgradnji ličnosti.

Izložba u Domu kulture u Brčkom povodom 70 godina od izgradnje pruge, tada nazvane "putem uglja i hljeba", sadrži dio obimne dokumentacije iz arhiva, a izlaganja desetak naučnih radova koji su predstavljeni na okruglim stolovima u Tuzli i Banovićima biće, rečeno je, štampani u posebnoj publikaciji.


BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

yugosloven

07.11.2016 21:18

SAMI I ZGRADILI A SAD NAM KINEZI TREBA DA PRAVE PUTEVE

ODGOVORITE
Name

riki

08.11.2016 01:04

Svaka cast toj generaciji koji su izgradili prugu sa lopatom u rukama bez bilo kakvih masina.

ODGOVORITE