НАТО прогласио узбуну због Русије

Чак 300.000 војника у НАТО савезу стављено је у стање високе приправности усљед растућих тензија између Русије и балтичких држава.

Свијет 07.11.2016 | 17:40
НАТО прогласио узбуну због Русије
Главни секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је како се савез нада да ће убрзати вријеме реакције за многе своје јединице како би на вријеме могли одговорити на борбену ситуацију.

Столтенберг је још у јуну најавио како ће НАТО покренути највеће појачање своје колективне обране од краја Хладног рата, али није изнио никакве детаље.

Британски представник у НАТО-у Адам Томсон открио је како се ради о броју од око 300.000 војника, те да се тражи начин како мобилизовати те јединице у року од двије седмице, умјесто шест мјесеци колико би иначе трајало.

Томсон је објаснио како НАТО одговара на све већи број шпијунских, хибридних и сајбер напада Русије и других држава које нису чланице НАТО савеза.

Циљ је смирити бивше совјетске државе попут Литве, Летоније и Естоније, које су све данас чланице НАТО-а, а које страхују да би Москва могла на њиховој територији поновно покушати украјински сценариј - војна интервенција ради заштите руске мањине.

Највише је изложена Летоније, у којој су чак трећина становништва Руси, од којих пола нема нити статус грађана након спорних промјена Устава.

Амерички војни аналитичари, који су изводили војне симулације, вјерују како би руске снаге могле прегазити садашње НАТО јединице на Балтику у само неколико сати, у случају избијања војног сукоба.

(Јутарњи лист)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

бијељина

07.11.2016 17:49

Јој кад вам баћушке забибере,чешаћете се и тамо гдје вас не сврби.Уништи,Путине,то сатанистичко зло звано Америка и НАТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брррр

08.11.2016 09:48

Бас си добар на ријецима ево и ја се тресем од страха како ти то писес . И путин це ТЕБЕ да послуса сигурно. Слусај сутра дневник

Name

Драган

07.11.2016 18:10

НАТО је, мање више, починио насиље над свим слабијим земљама које су имале несрећу да се од њих има шта да отме. Остали су крупни играчи. Мислим да им је паметније да се повуку док још имају прилику за то. Иначе ће их Руси распирити из бивших совјетских земаља и земаља Варшавског пакта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

07.11.2016 18:48

За рат у којем учествују НАТО И Русија, не требају војници. Што ћете се патити, побиће вас ракетама код ваших кућа. На обе стране наравно. Нпр тражите покемона, и одједном вас нема. Врло обзиран начин ратовања, не патите се ни мало.

ОДГОВОРИТЕ