NATO proglasio uzbunu zbog Rusije

Čak 300.000 vojnika u NATO savezu stavljeno je u stanje visoke pripravnosti usljed rastućih tenzija između Rusije i baltičkih država.

Svijet 07.11.2016 | 17:40
NATO proglasio uzbunu zbog Rusije
Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako se savez nada da će ubrzati vrijeme reakcije za mnoge svoje jedinice kako bi na vrijeme mogli odgovoriti na borbenu situaciju.

Stoltenberg je još u junu najavio kako će NATO pokrenuti najveće pojačanje svoje kolektivne obrane od kraja Hladnog rata, ali nije iznio nikakve detalje.

Britanski predstavnik u NATO-u Adam Tomson otkrio je kako se radi o broju od oko 300.000 vojnika, te da se traži način kako mobilizovati te jedinice u roku od dvije sedmice, umjesto šest mjeseci koliko bi inače trajalo.

Tomson je objasnio kako NATO odgovara na sve veći broj špijunskih, hibridnih i sajber napada Rusije i drugih država koje nisu članice NATO saveza.

Cilj je smiriti bivše sovjetske države poput Litve, Letonije i Estonije, koje su sve danas članice NATO-a, a koje strahuju da bi Moskva mogla na njihovoj teritoriji ponovno pokušati ukrajinski scenarij - vojna intervencija radi zaštite ruske manjine.

Najviše je izložena Letonije, u kojoj su čak trećina stanovništva Rusi, od kojih pola nema niti status građana nakon spornih promjena Ustava.

Američki vojni analitičari, koji su izvodili vojne simulacije, vjeruju kako bi ruske snage mogle pregaziti sadašnje NATO jedinice na Baltiku u samo nekoliko sati, u slučaju izbijanja vojnog sukoba.

(Jutarnji list)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

бијељина

07.11.2016 17:49

Јој кад вам баћушке забибере,чешаћете се и тамо гдје вас не сврби.Уништи,Путине,то сатанистичко зло звано Америка и НАТО!

ODGOVORITE
Name

Brrrr

08.11.2016 09:48

Bas si dobar na rijecima evo i ja se tresem od straha kako ti to pises . I putin ce TEBE da poslusa sigurno. Slusaj sutra dnevnik

Name

Dragan

07.11.2016 18:10

NATO je, manje više, počinio nasilje nad svim slabijim zemljama koje su imale nesreću da se od njih ima šta da otme. Ostali su krupni igrači. Mislim da im je pametnije da se povuku dok još imaju priliku za to. Inače će ih Rusi raspiriti iz bivših sovjetskih zemalja i zemalja Varšavskog pakta.

ODGOVORITE
Name

Hm

07.11.2016 18:48

Za rat u kojem učestvuju NATO I Rusija, ne trebaju vojnici. Što ćete se patiti, pobiće vas raketama kod vaših kuća. Na obe strane naravno. Npr tražite pokemona, i odjednom vas nema. Vrlo obziran način ratovanja, ne patite se ni malo.

ODGOVORITE