Славиша Кокеза: Приватизацијом клубова растјераћемо хулигане!

Борба за Мундијал, бољи фудбал, лепше стадионе, приватизацију, протеривање хулигана тек почиње. Председник ФСС Славиша Кокеза тврди да је спреман.

Фудбал 10.11.2016 | 10:00
Славиша Кокеза: Приватизацијом клубова растјераћемо хулигане!
Да ли је време да се клубови коначно доведу у ред и у финансијском смислу скину с леђа државе, што подразумева приватизацију?

- Питање је доста комплексно, а чињенице говоре да већина клубова није на терету државе, јер их у Србији има преко 2.000 и једноставно је немогуће да их држава све финансира. Исто се односи и на клубове Суперлиге. Већину финансирају људи који њима и управљају: Јавор Матис, Металац, Напредак, Спартак, Чукарички, Бачка, Вождовац...

Које су препреке да се изврши приватизација?

- Ради се о процесу који је јако важан за подизање квалитета и унапређење такмичења, и што пре уђемо у ту процедуру фудбал ће нам бити на много вишем нивоу. Надам се да ће све неопходне структуре, пре свега надлежна државна министарства и Фудбалски савез Србије, заједно са клубовима наћи одговарајуће модалитете и приступити решавању овог питања.

Лакрдије су обележиле неке изборне процесе у нашем фудбалу. Како гледате на те појаве?

- Када је реч о изборима у фудбалској организацији, они су протекли у цивилизованом и демократском духу. Изборна комисија ФСС, којом је председавао Слободан Пајовић, била је задовољна током и начином изборног процеса, а последица вишемесечних изборних радњи је апсолутна регуларност и оно што је најважније за српски фудбал - постигнуто је потпуно јединство. Резултат тога је Изборна скупштина Фудбалског савеза Србије која је протекла у достојанственој и демократској атмосфери и на којој сам као нови председник добио једногласну подршку делегата.

Да ли је тачно, као што се прича по кулоарима, да сте током избора за Председника ФК Партизан подржали једну страну?

- Озбиљан сам човек да бих коментарисао бесмислене приче. Ја, као председник фудбалске организације, и моји сарадници, имамо обавезу да разговарамо и сарађујемо са свима, па тако, у овом случају, и са господином Вучелићем и људима из ФК Партизан. Хоћу да нагласим да су моја врата увек отворена за све људе који се налазе у ФК Партизан и око њега. Ту мислим на све оне људе који су као руководиоци обележили неколико деценија у ФК Партизан - Ненада Бјековића, Жарка Зечевића, Ивана Ћурковића и Драгана Ђурића.

Како спречити навијаче да имају велики утицај на управљање у клубовима и како зауставити све учесталије обрачуне на трибинама и испред њих?

- Мислим да би чином приватизације клубова утицај навијача на њихово управљање био знато мањи, или га уопште не би ни било. А што се тиче немилих сцена на трибинама, оне су апсолутно скандалозне и недопустиве и не могу да се дешавају у једном модерном и цивилизованом друштву. Органи Фудбалског савеза, полиција, судови и све надлежне институције треба да удаље са стадиона све учеснике и креаторе нереда на трибинама. Овде не говоримо о оним правим, искреним навијачима који на стадионе долазе да би гледали фудбал, него о онима који су на трибинама само да би изазивали нереде. Такве треба индентификовати именом и презименом и са њима поступати у складу са законом.

Да ли се дефинитивно одустало од изградње националног стадиона?

- Национални стадион је неопходан Србији, поготово када видимо земље у окружењу и оно што су оне учиниле по овом питању. Румунија, Македонија, ускоро и Албанија, имају или ће имати нове, најмодерније стадионе. О предностима и могућностима таквог једног објекта сувишно је говорити, а сама чињеница да је Скопље добило домаћинство утакмице Суперкупа Европе иде у прилог неопходности постојања стадиона који може бити понос Србије.

Како коментаришете недавне иступе и оптужбе из ФК Војводина после меча који су Новосађани изгубили у Нишу?

- Ово је питање за судијску организацију и комисију која је одговорна за рад, делегирање и анализу учинка свих арбитара. Није задужење председника да се бави анализом и коментарише суђење, али оно што свакоме упада у очи јесте реакција клубова када не победе или изгубе утакмицу. Стално траже алиби у судијама, а занемарују чињеницу да можда у утакмици на коју се жале због наводно лоше арбитраже нису упутили ударац на гол за деведесет минута игре! Искористио бих ову прилику да замолим представнике клубова да не врше притисак на судијску комисију да им испуњава жеље у делегирању судија! Ако и даље буде таквих притисака, ФСС ће најоштрије санкционисати клубове и функционере који то буду радили!

Србија је прва у квалификационој групи, слика на коју смо скоро заборавили, јер је нисмо годинама видели. Да ли сте очекивали овакав епилог или који бод мање или више?

- Пут до Русије је дуг и мислим да не треба да падамо у било какву еуфорију. Као председник Фудбалског савеза, желим само да захвалим селектору Муслину и нашим играчима на посвећености, односу, дисциплини, раду и залагању који су у складу са захтевима и дресом који носе. Желим да се у наредним мечевима боре за Србију као што су то радили претходних месеци.

Сениорски тим није једини који има добре резултате?

- Истакао бих, такође, резултате младе репрезентације која је у последња четири меча остварила три победе и један реми, довољно за остварење првог циља и бараж мечеве против Норвешке. Надам се да ће селектор Сивић и момци имати снаге за тај последњи корак и тако изборити пласман на Европско првенство, што би свакако био велики успех за наш фудбал.

Верујемо у сан о учешћу на Мундијалу 2018. године

Светско првенство у Русији 2018. је, ипак, жеља и сан фудбалске нације као што је Србија, зато и питање колико је сада Русија далеко?

- Нисмо ни ближе ни даље него што смо то били пред старт квалификација. Група је тешка, веома уједначена, а свакако да сада можемо бити задовољни са позицијом на табели и седам освојених бодова. То је, међутим, тренутна слика, а само су победе оно што нам даје наду да можемо остварити, како ви кажете, сан Србије да се нађе међу најбољим репрезентацијама света у Русији 2018. У то верујемо, за то се боримо, а селектор и играчи имају подршку свих структура у ФСС да то и остваре.

ФСС и ја лично Никад нећемо пристати да плаћамо рекет

Како бисте дефинисали однос ФСС и ваш лични са медијима?

- Искрен сам када кажем да медије јако поштујем и уважавам. Трудим се, заједно са свим структурама у Фудбалском савезу, да имам заиста коректан и, пре свега, професионалан однос. Сви служимо фудбалу и желимо му, верујем, исто. Мислим да медији треба да се служе чињеницама и јавност обавештавају о стварима и информацијама које су тачне, али истовремено морам да нагласим да Фудбалски савез Србије и ја лично никада нећемо пристати на било који вид уцене или притиска од било ког медија. Први пут сам, наиме, доживео да један медиј, мање на директан, а више на индиректан начин, покуша да изнуди спонзорство од ФСС и мене као председника, како не би писао измишљене текстове. Савез и ја нећемо пристати да плаћамо рекет било ком медију, без обзира како ће они писати, у овом покушају - измишљати и манипулисати.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар