Slaviša Kokeza: Privatizacijom klubova rastjeraćemo huligane!

Borba za Mundijal, bolji fudbal, lepše stadione, privatizaciju, proterivanje huligana tek počinje. Predsednik FSS Slaviša Kokeza tvrdi da je spreman.

Fudbal 10.11.2016 | 10:00
Slaviša Kokeza: Privatizacijom klubova rastjeraćemo huligane!
Da li je vreme da se klubovi konačno dovedu u red i u finansijskom smislu skinu s leđa države, što podrazumeva privatizaciju?

- Pitanje je dosta kompleksno, a činjenice govore da većina klubova nije na teretu države, jer ih u Srbiji ima preko 2.000 i jednostavno je nemoguće da ih država sve finansira. Isto se odnosi i na klubove Superlige. Većinu finansiraju ljudi koji njima i upravljaju: Javor Matis, Metalac, Napredak, Spartak, Čukarički, Bačka, Voždovac...

Koje su prepreke da se izvrši privatizacija?

- Radi se o procesu koji je jako važan za podizanje kvaliteta i unapređenje takmičenja, i što pre uđemo u tu proceduru fudbal će nam biti na mnogo višem nivou. Nadam se da će sve neophodne strukture, pre svega nadležna državna ministarstva i Fudbalski savez Srbije, zajedno sa klubovima naći odgovarajuće modalitete i pristupiti rešavanju ovog pitanja.

Lakrdije su obeležile neke izborne procese u našem fudbalu. Kako gledate na te pojave?

- Kada je reč o izborima u fudbalskoj organizaciji, oni su protekli u civilizovanom i demokratskom duhu. Izborna komisija FSS, kojom je predsedavao Slobodan Pajović, bila je zadovoljna tokom i načinom izbornog procesa, a posledica višemesečnih izbornih radnji je apsolutna regularnost i ono što je najvažnije za srpski fudbal - postignuto je potpuno jedinstvo. Rezultat toga je Izborna skupština Fudbalskog saveza Srbije koja je protekla u dostojanstvenoj i demokratskoj atmosferi i na kojoj sam kao novi predsednik dobio jednoglasnu podršku delegata.

Da li je tačno, kao što se priča po kuloarima, da ste tokom izbora za Predsednika FK Partizan podržali jednu stranu?

- Ozbiljan sam čovek da bih komentarisao besmislene priče. Ja, kao predsednik fudbalske organizacije, i moji saradnici, imamo obavezu da razgovaramo i sarađujemo sa svima, pa tako, u ovom slučaju, i sa gospodinom Vučelićem i ljudima iz FK Partizan. Hoću da naglasim da su moja vrata uvek otvorena za sve ljude koji se nalaze u FK Partizan i oko njega. Tu mislim na sve one ljude koji su kao rukovodioci obeležili nekoliko decenija u FK Partizan - Nenada Bjekovića, Žarka Zečevića, Ivana Ćurkovića i Dragana Đurića.

Kako sprečiti navijače da imaju veliki uticaj na upravljanje u klubovima i kako zaustaviti sve učestalije obračune na tribinama i ispred njih?

- Mislim da bi činom privatizacije klubova uticaj navijača na njihovo upravljanje bio znato manji, ili ga uopšte ne bi ni bilo. A što se tiče nemilih scena na tribinama, one su apsolutno skandalozne i nedopustive i ne mogu da se dešavaju u jednom modernom i civilizovanom društvu. Organi Fudbalskog saveza, policija, sudovi i sve nadležne institucije treba da udalje sa stadiona sve učesnike i kreatore nereda na tribinama. Ovde ne govorimo o onim pravim, iskrenim navijačima koji na stadione dolaze da bi gledali fudbal, nego o onima koji su na tribinama samo da bi izazivali nerede. Takve treba indentifikovati imenom i prezimenom i sa njima postupati u skladu sa zakonom.

Da li se definitivno odustalo od izgradnje nacionalnog stadiona?

- Nacionalni stadion je neophodan Srbiji, pogotovo kada vidimo zemlje u okruženju i ono što su one učinile po ovom pitanju. Rumunija, Makedonija, uskoro i Albanija, imaju ili će imati nove, najmodernije stadione. O prednostima i mogućnostima takvog jednog objekta suvišno je govoriti, a sama činjenica da je Skoplje dobilo domaćinstvo utakmice Superkupa Evrope ide u prilog neophodnosti postojanja stadiona koji može biti ponos Srbije.

Kako komentarišete nedavne istupe i optužbe iz FK Vojvodina posle meča koji su Novosađani izgubili u Nišu?

- Ovo je pitanje za sudijsku organizaciju i komisiju koja je odgovorna za rad, delegiranje i analizu učinka svih arbitara. Nije zaduženje predsednika da se bavi analizom i komentariše suđenje, ali ono što svakome upada u oči jeste reakcija klubova kada ne pobede ili izgube utakmicu. Stalno traže alibi u sudijama, a zanemaruju činjenicu da možda u utakmici na koju se žale zbog navodno loše arbitraže nisu uputili udarac na gol za devedeset minuta igre! Iskoristio bih ovu priliku da zamolim predstavnike klubova da ne vrše pritisak na sudijsku komisiju da im ispunjava želje u delegiranju sudija! Ako i dalje bude takvih pritisaka, FSS će najoštrije sankcionisati klubove i funkcionere koji to budu radili!

Srbija je prva u kvalifikacionoj grupi, slika na koju smo skoro zaboravili, jer je nismo godinama videli. Da li ste očekivali ovakav epilog ili koji bod manje ili više?

- Put do Rusije je dug i mislim da ne treba da padamo u bilo kakvu euforiju. Kao predsednik Fudbalskog saveza, želim samo da zahvalim selektoru Muslinu i našim igračima na posvećenosti, odnosu, disciplini, radu i zalaganju koji su u skladu sa zahtevima i dresom koji nose. Želim da se u narednim mečevima bore za Srbiju kao što su to radili prethodnih meseci.

Seniorski tim nije jedini koji ima dobre rezultate?

- Istakao bih, takođe, rezultate mlade reprezentacije koja je u poslednja četiri meča ostvarila tri pobede i jedan remi, dovoljno za ostvarenje prvog cilja i baraž mečeve protiv Norveške. Nadam se da će selektor Sivić i momci imati snage za taj poslednji korak i tako izboriti plasman na Evropsko prvenstvo, što bi svakako bio veliki uspeh za naš fudbal.

Verujemo u san o učešću na Mundijalu 2018. godine

Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. je, ipak, želja i san fudbalske nacije kao što je Srbija, zato i pitanje koliko je sada Rusija daleko?

- Nismo ni bliže ni dalje nego što smo to bili pred start kvalifikacija. Grupa je teška, veoma ujednačena, a svakako da sada možemo biti zadovoljni sa pozicijom na tabeli i sedam osvojenih bodova. To je, međutim, trenutna slika, a samo su pobede ono što nam daje nadu da možemo ostvariti, kako vi kažete, san Srbije da se nađe među najboljim reprezentacijama sveta u Rusiji 2018. U to verujemo, za to se borimo, a selektor i igrači imaju podršku svih struktura u FSS da to i ostvare.

FSS i ja lično Nikad nećemo pristati da plaćamo reket

Kako biste definisali odnos FSS i vaš lični sa medijima?

- Iskren sam kada kažem da medije jako poštujem i uvažavam. Trudim se, zajedno sa svim strukturama u Fudbalskom savezu, da imam zaista korektan i, pre svega, profesionalan odnos. Svi služimo fudbalu i želimo mu, verujem, isto. Mislim da mediji treba da se služe činjenicama i javnost obaveštavaju o stvarima i informacijama koje su tačne, ali istovremeno moram da naglasim da Fudbalski savez Srbije i ja lično nikada nećemo pristati na bilo koji vid ucene ili pritiska od bilo kog medija. Prvi put sam, naime, doživeo da jedan medij, manje na direktan, a više na indirektan način, pokuša da iznudi sponzorstvo od FSS i mene kao predsednika, kako ne bi pisao izmišljene tekstove. Savez i ja nećemo pristati da plaćamo reket bilo kom mediju, bez obzira kako će oni pisati, u ovom pokušaju - izmišljati i manipulisati.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar