Ускоро истиче рок за легализацију објеката

Рок за легализацију објеката истиче 31. децембра ове године, упозоравају у Одјељењу за просторно уређење града Бијељина.

Република Српска 07.11.2016 | 14:41
Ускоро истиче рок за легализацију објеката
Према процјенама надлежних, у граду је тренутно око нелегалних 8.000 објеката, с тим да, када је ријеч о кућама, поједине имају и помоћне објекте, што увећава број нелегалних грађевина.

Према ријечима Миладина Ракића из Одјељења за просторно уређење, од 2013. године, када је ступио на снагу Закон о легализацији, поднесено је 2.630, а у овој години само 630 захтјева за легализацију, при чему су захтјеви за легализацију које подносе грађани често непотпуни.

"Власницима таквих објеката издајемо потврду да су у поступку, да би могли да прикључе своје објекте на електро или водоводну мрежу, с тим да су обавезни допуне захтјеве. Тренутно је више од 1.000 непотпуних предмета", навео је Ракић. 

Захтјеви за легализацију се односе на стамбене и пословне објекте површине до 400 квадратних метара изграђене до маја 2013. године и за такве објекте власници плаћају фиксну надокнаду. 

"За објекте до 100 квадрата накнада износи 100 конвертибилних марака, до 200 квадрата - 500 КМ, до 300 квадрата - 1.000 КМ, а до 400 квадрата - 2.000 КМ. За објекте веће квадратуре нису предвиђене ове олакшице, него плаћају износе планиране редовним поступком легализације, који су много већи", појаснио је Ракић.

Он је додао да су породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди прве и друге категорије и тешко обољели грађани ослобођени плаћања надокнаде за легализацију објеката до 400 квадратних метара површине.

У надлежном градском Одјељењу апелују и да пољопривредници уђу у поступак легализације економских и објеката за узгој стоке, да би стекли право на добијање подстицаја.

Из овог Одјељења подсјећају и да се пољопривредни објекти који су изграђени до 1980. године сматрају легалним и њима се издаје грађевинска и употребна дозвола.

(БН/Градска управа Бијељине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

07.11.2016 13:50

ОСТАВИТЕ НА МИРУ ИНДИВИДУАЛНЕ СТАМБЕНЕ ОБЈЕКТЕ И ЊИХОВЕ ВЛАСНИКЕ. ИНСПЕКЦИЈА НЕКА МАЛО ПРЕТРЕСЕ ИЗГРДЊУ И ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ ОБЈЕКАТА ЗА ТРЖИШТЕ. КО ГРАДИ И ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА.

ОДГОВОРИТЕ