Uskoro ističe rok za legalizaciju objekata

Rok za legalizaciju objekata ističe 31. decembra ove godine, upozoravaju u Odjeljenju za prostorno uređenje grada Bijeljina.

Republika Srpska 07.11.2016 | 14:41
Uskoro ističe rok za legalizaciju objekata
Prema procjenama nadležnih, u gradu je trenutno oko nelegalnih 8.000 objekata, s tim da, kada je riječ o kućama, pojedine imaju i pomoćne objekte, što uvećava broj nelegalnih građevina.

Prema riječima Miladina Rakića iz Odjeljenja za prostorno uređenje, od 2013. godine, kada je stupio na snagu Zakon o legalizaciji, podneseno je 2.630, a u ovoj godini samo 630 zahtjeva za legalizaciju, pri čemu su zahtjevi za legalizaciju koje podnose građani često nepotpuni.

"Vlasnicima takvih objekata izdajemo potvrdu da su u postupku, da bi mogli da priključe svoje objekte na elektro ili vodovodnu mrežu, s tim da su obavezni dopune zahtjeve. Trenutno je više od 1.000 nepotpunih predmeta", naveo je Rakić. 

Zahtjevi za legalizaciju se odnose na stambene i poslovne objekte površine do 400 kvadratnih metara izgrađene do maja 2013. godine i za takve objekte vlasnici plaćaju fiksnu nadoknadu. 

"Za objekte do 100 kvadrata naknada iznosi 100 konvertibilnih maraka, do 200 kvadrata - 500 KM, do 300 kvadrata - 1.000 KM, a do 400 kvadrata - 2.000 KM. Za objekte veće kvadrature nisu predviđene ove olakšice, nego plaćaju iznose planirane redovnim postupkom legalizacije, koji su mnogo veći", pojasnio je Rakić.

On je dodao da su porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi prve i druge kategorije i teško oboljeli građani oslobođeni plaćanja nadoknade za legalizaciju objekata do 400 kvadratnih metara površine.

U nadležnom gradskom Odjeljenju apeluju i da poljoprivrednici uđu u postupak legalizacije ekonomskih i objekata za uzgoj stoke, da bi stekli pravo na dobijanje podsticaja.

Iz ovog Odjeljenja podsjećaju i da se poljoprivredni objekti koji su izgrađeni do 1980. godine smatraju legalnim i njima se izdaje građevinska i upotrebna dozvola.

(BN/Gradska uprava Bijeljine)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

07.11.2016 13:50

OSTAVITE NA MIRU INDIVIDUALNE STAMBENE OBJEKTE I NJIHOVE VLASNIKE. INSPEKCIJA NEKA MALO PRETRESE IZGRDNJU I LEGALIZACIJU OBJEKATA ZA TRŽIŠTE. KO GRADI I POD KOJIM USLOVIMA.

ODGOVORITE