Земље гдје царују биједа, туга и смрт...

Истраживачки Легатум институт из Лондона објавио је 10. индекс просперитета, који се односи на рангирање земаља широм свијета.

Свијет 07.11.2016 | 11:32
Земље гдје царују биједа, туга и смрт...
Када се говори о просперитету, онда је углавном ријеч о новцу, али су представници Легатум института упоређивали 104 варијабле, попут традиционалних индикатора, као што су БДП и број за-послених, али и друштвену толеранцију и квалитет интернета у земљи.

Најлошије рангиране земље су тешко погођене ратовима и епидемијама, суочене с уништеном економијом, политичким и образовним системом.

Индекс покрива 149 земаља, мада су неке изостављене због недостатка података, као што је случај са Сиријом и Сјеверном Корејом.

Ово је 10 најлошије рангираних земаља:

1. Јемен



Разорен грађанским ратом, Јемен заузима посљедње мјесто по питању економије, предузетништва и управљања.

Такође се нашао на предзадњем мјесту када је ријеч о друштвеном капиталу и међу посљедње је три земље по питању личних слобода.

2. Авганистан



Рат је оставио ову земљу у рушевинама, најгоре рангирану по питању личних слобода.

Уједно је на трећем мјесту када је ријеч о лошем управљању земљом. Вицешампион у негативном просперитету је био и 2015. године.

3. Централноафричка Република



Централноафричка Република (ЦАР) је прошле године била најмање просперитетна земља. Ове године се нашла међу најгорих 10 по свим факторима осим једног.

4. Судан



Пао је са 134. на 145. мјесто ове године. Становништво живи у другој земљи с најмање слобода од свих земаља обухваћених истраживањем.

Судан само два индекса нису сврстала у 10 најлошије рангираних.

5. Конго



Грађани Конга живе у другој најнесигурнијој земљи од свих земаља уврштених у индекс просперитета.

Ова афричка земља је уједно најбољи резултат остварила када је ријеч о друштвеном капиталу те заузела 131. мјесто.

6. Чад



У 2014. је Централноафричка Република била мање просперитетна од Чада. Прошле године је ова земља била на четвртом мјесту.

Најбољи резултат је остварила у заштити околине.

7. Ирак



Као једно од подручја које окупира Исламска држава, није велико изненађење да Ирак заузима посљедње мјесто када је ријеч о безбједности и стабилности, упркос рангу међу 100 земаља по питању друштвеног капитала.

8. Мауританија



Ова сјеверноафричка земља је остварила прилично добар резултат у вези са друштвеним капиталом (82. мјесто од 142), али се налази међу 15 најгорих земаља на основу шест индекса.

9. Ангола



Смјештена на југозападној обали Африке, Ангола је богата нафтом, али ипак није просперитетна, јер се међу 20 најлошије рангираних земаља нашла на основу девет индекса.

10. Бурунди



Унаприједио је своју позицију пете најмање просперитетне држава из 2015, док је најбољи резултат остварио у сфери личних слобода (101. од 149).

Ипак, заузима посљедње мјесто по питању друштвеног капитала. 

(Агенције/Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бн

07.11.2016 10:42

Бурунди барем има Брус Лија

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

07.11.2016 13:52

Све су то земље у којим демократске земље Запада уводе "демократију" по својим мјерилима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузно и залосно

07.11.2016 20:00

Док на једној страни земљине кугле светли на другој страни је мрак. Вецити мрак. Док једни низу падове и успехе,другима је судјено да од родјења, пузеци прате развој високе технологије.

ОДГОВОРИТЕ