Zemlje gdje caruju bijeda, tuga i smrt...

Istraživački Legatum institut iz Londona objavio je 10. indeks prosperiteta, koji se odnosi na rangiranje zemalja širom svijeta.

Svijet 07.11.2016 | 11:32
Zemlje gdje caruju bijeda, tuga i smrt...
Kada se govori o prosperitetu, onda je uglavnom riječ o novcu, ali su predstavnici Legatum instituta upoređivali 104 varijable, poput tradicionalnih indikatora, kao što su BDP i broj za-poslenih, ali i društvenu toleranciju i kvalitet interneta u zemlji.

Najlošije rangirane zemlje su teško pogođene ratovima i epidemijama, suočene s uništenom ekonomijom, političkim i obrazovnim sistemom.

Indeks pokriva 149 zemalja, mada su neke izostavljene zbog nedostatka podataka, kao što je slučaj sa Sirijom i Sjevernom Korejom.

Ovo je 10 najlošije rangiranih zemalja:

1. Jemen



Razoren građanskim ratom, Jemen zauzima posljednje mjesto po pitanju ekonomije, preduzetništva i upravljanja.

Takođe se našao na predzadnjem mjestu kada je riječ o društvenom kapitalu i među posljednje je tri zemlje po pitanju ličnih sloboda.

2. Avganistan



Rat je ostavio ovu zemlju u ruševinama, najgore rangiranu po pitanju ličnih sloboda.

Ujedno je na trećem mjestu kada je riječ o lošem upravljanju zemljom. Vicešampion u negativnom prosperitetu je bio i 2015. godine.

3. Centralnoafrička Republika



Centralnoafrička Republika (CAR) je prošle godine bila najmanje prosperitetna zemlja. Ove godine se našla među najgorih 10 po svim faktorima osim jednog.

4. Sudan



Pao je sa 134. na 145. mjesto ove godine. Stanovništvo živi u drugoj zemlji s najmanje sloboda od svih zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

Sudan samo dva indeksa nisu svrstala u 10 najlošije rangiranih.

5. Kongo



Građani Konga žive u drugoj najnesigurnijoj zemlji od svih zemalja uvrštenih u indeks prosperiteta.

Ova afrička zemlja je ujedno najbolji rezultat ostvarila kada je riječ o društvenom kapitalu te zauzela 131. mjesto.

6. Čad



U 2014. je Centralnoafrička Republika bila manje prosperitetna od Čada. Prošle godine je ova zemlja bila na četvrtom mjestu.

Najbolji rezultat je ostvarila u zaštiti okoline.

7. Irak



Kao jedno od područja koje okupira Islamska država, nije veliko iznenađenje da Irak zauzima posljednje mjesto kada je riječ o bezbjednosti i stabilnosti, uprkos rangu među 100 zemalja po pitanju društvenog kapitala.

8. Mauritanija



Ova sjevernoafrička zemlja je ostvarila prilično dobar rezultat u vezi sa društvenim kapitalom (82. mjesto od 142), ali se nalazi među 15 najgorih zemalja na osnovu šest indeksa.

9. Angola



Smještena na jugozapadnoj obali Afrike, Angola je bogata naftom, ali ipak nije prosperitetna, jer se među 20 najlošije rangiranih zemalja našla na osnovu devet indeksa.

10. Burundi



Unaprijedio je svoju poziciju pete najmanje prosperitetne država iz 2015, dok je najbolji rezultat ostvario u sferi ličnih sloboda (101. od 149).

Ipak, zauzima posljednje mjesto po pitanju društvenog kapitala. 

(Agencije/Nezavisne novine)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bn

07.11.2016 10:42

Burundi barem ima Brus Lija

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

07.11.2016 13:52

Sve su to zemlje u kojim demokratske zemlje Zapada uvode "demokratiju" po svojim mjerilima!

ODGOVORITE
Name

Tuzno i zalosno

07.11.2016 20:00

Dok na jednoj strani zemljine kugle svetli na drugoj strani je mrak. Veciti mrak. Dok jedni nizu padove i uspehe,drugima je sudjeno da od rodjenja, puzeci prate razvoj visoke tehnologije.

ODGOVORITE