Јеловник који смањује холестерол

ТЛЦ режим исхране елиминише килограме и лоше масноће из крви. Овај план подразумева узимање што више поврћа, воћа, интегралних житарица и белог меса.

Здравље 07.11.2016 | 09:44
Јеловник који смањује холестерол
Висок лош холестерол у крви и вишак килограма можете победити ТЛЦ дијетом. Овај режим исхране базира се на уношењу намирница које снижавају повишени ниво холестерола, као што су интегралне житарице и велике количине воћањ и поврћа. Поред тога што смањује ниво штетних масноћа у крви за осам до 10 одсто, овај јеловник смањује и ризик од појаве срчаних болести. ТЛЦ дијета препоручује се и особама које имају предиспозиције за добијање дијабетеса тип 2, јер доприноси смањењу нивоа инсулина у крви.

Током ТЛЦ режима исхране требало би да узимате непрерађене или намирнице које нису превише прерађене. Црвено месо и месне прерађевине у потпуности избаците из употребе, а уместо њега узимајте ћуретину, пилетину и рибу. Свакога дана требало би да једете намирнице које садрже протеине, а током недеље дозвољено је појести највише два јајета. Сир, млеко и остали млечни производи су дозвољени, док маргарин никако не долази у обзир због хидрогенизованих масти које садржи. Препоручује се узимање поврћа богатог влакнима као што су пасуљ, грашак, сочиво, како би се килограми што пре отопили.

Да би ТЛЦ режим исхране имао потпуни ефекат саветују се и бављење неким спортом, плесом или свакодневно вежбање у трајању од пола сата.

ПРИМЕР ЈЕЛОВНИКА


ПРВИ ДАН

Доручак: мусли од целог зрна са обраним млеком и чаша свеже цеђеног сока од поморанџе

Ужина: једна крушка

Ручак: 100 г гриловане пилетине са смеђим пиринчем и салатом од парадајза

Ужина: шака индијског ораха

Вечера: салата од туњевине


ДРУГИ ДАН

Доручак: смути од банане и шоља нискомасног млека

Ужина: јабука

Ручак: порција грашка

Ужина: шака несланих бадема

Вечера: салата са парадајзом и маслинама


ТРЕЋИ ДАН

Доручак: кришка хлеба од целог зрна, премазана путером, краставац и лист качкаваља

Ужина: шака кокица

Ручак: порција рибе са поврћем припремљеним на пари

Ужина: чаша кефира

Вечера: порција грчке салате

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар